Jeste li znali
BANANE NIKADA NE OSTAVLJAJTE NA OVOM MJESTU: Uz jedan trik ostaće svježe do 15 dana
Prije 12 min0
Jelo koje podsjeća na bakinu kuhinju foto.
Gastro
02. Feb. 2023 02. Feb. 2023
0
Mirisi i okusi hrane možda nas najlakše od svih uspomena začas vrate u djetinjstvo. Jedno od takvih jela su sigurno i slasni rezanci s makom.
Oni koji nisu odrasli uz ovo jelo ili ga nisu nikad kušali možda (ima i takvih!) mogli bi na naziv ovog jela nabrati obrve u čuđenju.
Rezanci s makom. Dobro, i? Čemu oduševljenje? No, oni drugi će napraviti blaženi izraz lica na sam spomen ovog savršenstva i neće biti odgađanja - rezanci s makom moraju biti na stolu sad.
Možemo razumjeti i jedne, a itekako razumijemo i ove druge. Kad je hrana u pitanju, a smatraš se gurmanom ili barem iskusnim ljubiteljem hrane, onda te ovakvo jednostavno jelo (ma zar je to uopće jelo, misliš si…), čini se, ne može oduševiti.
Oni drugi će te gledati sa smiješkom i izrazom lica „nemoj jesti, više za mene“. Rezanci s makom začas će vas razdijeliti na dvije suprotstavljene strane.
Samo ako oni koji su „za“ ne odluče kušati ih kad rezanci s makom budu gotovi… E, tu nastaje problem, jer šansa da se ta jednostavnost nekom ne svidi, gotovo da ne postoji. Ipak je ovo opjevano jelo, znaš to? „Onda torte, razne sorte, i rezanci s makom.“ Pjevao je tako Balašević, prepričavajući svoje djetinjstvo i kako se „nekad dobro jelo“. Ima u toj gurmanskoj pjesmi pregršt jela, ali jedno se spominje u svakoj kombinaciji. Pogađaš - rezanci s makom.
Iako se za njih znalo i iako se pripremalo u gotovo svim krajevima Hrvatske, nekako je Slavonija ipak najsklonija poslužiti i danas ovo jelo, pa su rezanci s makom često na meniju slavonskih i srijemskih restorana. No, nije ovo jelo nepoznato niti u Međimurju, a ni na zagrebačkom području.
Spomenuti Vojvođanin isto tako nije bez razloga slavio rezance s makom, jer je ovo poznato i kao vojvođanski specijalitet.
I sad kad spominjemo specijalitete, sigurno se mnogi pitaju kako ovo može uopće proći pod – specijalitet? No, uistinu možemo upotrijebiti tu riječ, rekli bismo. Tko kaže da je jednostavnost loša u pripremi hrane? Jelo ne mora imati bezbroj sastojaka niti se komplicirano pripremati da bi bilo specijalitet.
I znaš što još? Ovo možeš jesti za ručak, desert, večeru, kad ti dođe želja, kad ti netko dolazi, a nemaš slatkog… Kad god. Je li zdravo? Pa, ima šećera, nije vrhunski zdravo. No, nije da ćeš to jesti svaki dan, zar ne? U svakom slučaju – nemoj. Ostavi za posebne prilike… Možeš i napraviti zdravu varijantu, sigurni smo, ali to ćeš morati smisliti sam/a. Mi ostajemo pri ovom, originalnom i ne-baš-zdravom.
Još nešto. Ovo je jelo definitivno najbolje pripremiti sa svježe pripremljenom, domaćom tjesteninom. Ako imaš strpljenja, naravno.
A evo kako ih pripremiti!
Sastojci:
400 g širokih rezanaca
150 g mljevenog maka (može i 200 g!)
2 vanilin šećera
1 dl mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
50 g maslaca
korica jednog limuna
šećera prema željama
Priprema:
1. Stavi kuhati vodu za rezance, a u nju dodaj soli. Skuhaj rezance kako ih inače kuhaš.
2. Kad su kuhani, isperi ih hladnom vodom, da ne budu ljepljivi.
3. Na vatri rastopi maslac, dolij mlijeko, pa kad se zagrije, dodaj mak.
4. U ovo dodaj vanilin šećer, koricu limuna i šećera po želji.
5. Sve dobro promiješaj, pa na to dodaj rezance, recept je sa portala 24sata.hr.
Prijatno!:)
Jeste li znali
BANANE NIKADA NE OSTAVLJAJTE NA OVOM MJESTU: Uz jedan trik ostaće svježe do 15 dana
Prije 12 min0
Vijesti
AMERIČKA KONGRESMENKA TRAŽI DA SE SLUČAJ "SARAJEVO SAFARI" ISTRAŽI U NJENOJ ZEMLJI: "To nećemo tolerisati!"
Prije 17 min0
Vijesti
USKORO VELIKA KONFERENCIJA U WASHINGTONU: 30 godina od potpisivanja Dejtona, stižu brojni bosanskohercegovački i međunarodni zvaničnici
Prije 18 min1
Društvo
POKUŠAJ SPAŠAVANJA VLASTITE KARIJERE: Tužilac Džermin Pašić se pobunio protiv nakaradnog sistema kojeg je i sam gradio!
Prije 30 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.