JE LI O OVOME DODIK DANAS PRIČAO KONAKOVIĆU: "Spreman sam da se RS..."

(...) primakne statusu nezavisne države, a nisam spreman da ratujem.

  • Politika

  • 02. Feb. 2023  02. Feb. 2023

  • 6

"Republika Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna samoproglašeno Kosovo, zato nas Zapad doživljava kao jeres", rekao je u intervjuu za Russia Today Balkan predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Dodik kaže da "ne može izaći na dobro ako se srpskim liderima prijeti sankcijama, sve pod plaštom evropskih standarda, i to nije dobro ni za BiH".

"Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države", rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da će nakon kosovskog pitanja sve jači biti pritisci da se ukine RS.

On kaže da Zapad pokušava da RS etiketira kao model koji je nužno problem, dok se istovremeno plaši da će ZSO opstati i djelovati nezavisno poput RS-a.

"Postavljam pitanje zašto to potencirate? Јe l' vam smeta? Bojite li se nečega? Bojite se da ćete to dobiti. Pa dobićete. Ako ste pristali na ZSO, to je to. Eto, ne zove se Republika Srpska već ZSO, koja ima ingerenciju u oblasti zdravstva, urbanističkog regulacionog planiranja, imaju ingerencije u pitanjima policije. Sve to mi već imamo. Ona danas živi, za strance kao eksces, za muslimane kao nepodnošljiva činjenica, za nas kao veoma stvarna činjenica koja govori da je ona održiva", rekao je Dodik.

Dugoročne stabilnosti nema "ako se narodi ne organizuju u nacionalne državne zajednice", kaže Dodik i dodaje da "nacionalni interes Srbije mora da bude Republika Srpska".

Da je "jednonacionalna država garant opstanka srpskog naroda pokazuje", kaže Dodik, "nedavno usvojena Deklaracija u skupštini Kantona Sarajevo, kojom se osuđuje podizanje tri prsta".

"To pokazuje da sve što se identifikuje sa srpskim nacionalnim okvirom i bićem u Sarajevu ne može da bude prihvaćeno i to se odbacuje. Oni prihvataju samo Srbe koji se deklarativno izjašnjavaju kao Srbi, a provode politiku tog integralnog bošnjaštva koji zagovara SDA u pokušaju da eliminišu srpsko nacionalno postojanje na tom prostoru", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Dok se nada srpskom nacionalnom jedinstvu u okviru jedne države, RS, kaže Dodik, "neće čekati već krenuti ka nezavisnosti".

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...