Evropa
NJEMAČKI KANCELAR FRIEDRICH MERZ: "Zgrožen sam što se antisemitizam ponovno rasplamsao u Njemačkoj!"
Prije 1h0
Piletina na francuski ima samo nekoliko "običnih" sastojaka, no oni čine odličan spoj koji lako oduševljava. Kad ga jednom probaš, ovo će jelo postati sastavni dio tvoj tjednog menija.
Gastro
03. Feb. 2023
1
Iako ima francuski naziv, ovaj recept zapravo svoje podrijetlo ima u talijanskoj zajednici u New Yorku. No važnije od toga je da je riječ o jelu u kojem se koriste vrlo bazične namirnice, te skromnu i pomalo dosadnu piletinu pretvara u vrhunsko jelo savršena okusa. Sljedeći put kad piletina bude na tvom meniju, isprobaj ovaj recept i jamčimo ti savršen ručak ili večeru, kao i to da će te osobe okupljene za stolom tražiti recept... ili da što prije ponoviš ovo jelo.
Ovo jelo postat će ubrzo klasik na tvom meniju. Odličan prilog mu je tjestenina s maslacem, pire krumpir ili kuhana riža, a dobro dođe i da poslužiš malo kuhanog povrća poput brokule, graška ili mahuna.
Piletina na francuski gotova je za 45 minuta, a osvojit će te svojim snažnim okusima koji obična pileća prsa pretvaraju u najukusniju zvijezdu tvog tanjura. Navedena količina dovoljna je za 4 osobe, a jedna porcija ima 500 kalorija.
Sastojci:
1 limun
4 komada pilećih prsa, otkoštenih
½ šalice oštrog brašna + dodatno ½ žlice brašna
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
2 jaja
3 žlice maslinova ulja
1 šalica pilećeg temeljca
¼ šalice suhog bijelog vina
4 žlice maslaca
1 žlica nasjeckanih listića svježeg peršina
Priprema:
1. Naribaj koricu 1/2 limuna i odloži sa strane.
2. Limun prereži na pola - iz polovice na kojoj je naribana korica iscijedi sok - trebat će ti 1 i ½ žlica. Preostalu polovicu limuna nareži na tanke kolutove.
3. Pileća prsa stavi između dva komada plastične folije i tuci ih batom za meso dok ne dobije šnicle debele oko 7 mm.
4. ½ šalice brašna izmiješaj sa solju i paprom na velikom plitkom tanjuru.
5. Jaja razbij u duboki tanjur i lagano istuci vilicom.
6. Pileća prsa prvo umoči u jaja, potom u začinjeno brašno.
7. Zagrij 1 i ½ žlice maslinova ulja u tavi, stavi 2 komada pilećih prsa u zagrijano ulje.
8. Prži oko 5 minuta, dok lagano ne posmeđe.
9. Okreni i prži oko 4 minute na drugoj strani, dok ne dobije smećkastu boju i meso ne bude potpuno pečeno.
10. Makni meso iz tave, dodaj ostatak ulja i isprži preostala 2 komada mesa na isti način.
11. Kad meso izvadiš iz tave pokrij ga aluminijskom folijom kako bi ostalo toplo.
12. Na ostatak ulja od prženja ulij bijelo vino i pričekaj da se sve što se primilo na dno tave ne rastopi.
13. Potom dodaj temeljac pomiješan sa 1/2 žlice brašna, maslac, sok od limuna i limunovu koricu.
14. Pusti da krčka 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne.
15. Ovo je pravo vrijeme da kušaš umak i prilagodiš količinu soli i papra.
16. Pileća prsa vrati u tavu, zajedno s okruglim kriškama limuna te polovicom količine peršina i pusti da krčka oko 2 minute.
Posluži posuto ostatkom peršina.
Prijatno!:)
(Gastro.24sata.hr)
Evropa
NJEMAČKI KANCELAR FRIEDRICH MERZ: "Zgrožen sam što se antisemitizam ponovno rasplamsao u Njemačkoj!"
Prije 1h0
Društvo
AMBASADOR BOJAN ŠOŠIĆ: "BiH sebi pravi štetu, a u očima EU ispada neozbiljna zbog neispunjenja preuzetih obaveza!" (VIDEO)
Prije 2h0
Svijet
TRUMP NAREDIO NAPAD: Američka vojska ponovo zapucala, ubijene tri osobe...
Prije 2h0
Društvo
GODIŠNJICA I POLEMIKE: Ko je i kako oslobodio Jajce?
Prije 2h0
Gastro
STRUČNJACI ODGOVORILI NA VJEČNU DILEMU: Smije li se kuhani i pečeni krompir podgrijavati?
14. Sep. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
13. Sep. 20250
Gastro
SVAKA SOL NIJE ISTA: Evo šta trebate znati prije nego što idući put posegnete za soljenkom
14. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
Prije 12h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.