LJUDEVITE; ŠTA BI?: Jučerašnji, zastrašujući grafiti u Čapljini prema muslimanima nisu uvršteni u izvještaj MUP-a HNK

Portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić kazao je za N1 da se ovaj događaj nije našao u izvještaju događaja u protekla 24 sata, te da još uvijek nemaju informacija o činu.

  • Društvo

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 2

Jučer su na mostu "Franje Tuđmana" u Čapljini osvanuli, ne samo uvrijedljivi, nego i prijeteći grafiti usmjereni protiv muslimana. Grafiti su danas prefarbani, nakon naredbe Gradske uprave Čapljina.

“Neodgovorni pojedinci napisali su uvredljive grafite s ciljem podjele i mržnju na osnovu nacionalne pripadnosti koje Grad Čapljina žestoko osuđuje”, naveli su iz Gradske uprave nakon što su naložili da se poruke prefarbaju.

S druge strane, policija još uvijek nema informacije o počiniteljima.

Portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić kazao je za N1 da se ovaj događaj nije našao u izvještaju događaja u protekla 24 sata, te da još uvijek nemaju informacija o činu.

Građane su ovakve poruke uznemirile, naročito nakon što se uzme u obzir da one nisu jedine takve koje su ispisane u gradu.

U centru grada, kod zgrade Gradske uprave Čapljina, još uvijek stoje uznemirujući natpisi poput "SMRT BALIJI", "Mrzim Islam" i drugi. Oni, dakle, još uvijek nisu prefarbani. O tome smo razgovarali sa Ademom Šutom, glavnim imamom MIZ Čapljina.

“Ovaj čin zgrozio je sve muslimane koji žive na ovom prostoru, ali nije to prvi put da se dešava na prostoru naseg muftijatva. Mi pričamo o nekim posljedicama koje se dešavaju taj grafit je posljedica djelomično odnosa gradakih struktura prema MIZ Čapljina s kojim mi nemamo nikakvu korespodenciju. Nadam se da je to mržnja pojedinca prema muslimanima, nadam se da to nije nikakva organizovana skupina ljudi. Utješila nas je osuda Gradske uprave Čapljina, ali osuđivati nešto što je nacrtano ispod mosta, a ne osuditi mural presuđenom ratnom zločincu i to podržavati, kontradiktorno je”, naveo nam je u razgovoru glavni imam MIZ Čapljina Adem Šuta.

Treba napomenuti da Čapljina nije usamljena po pitanju ovakvih incidenata. Uvredljivi grafiti proteklih su mjeseci zabilježeni u dosta hercegovačkih gradova. U Neumu je tako na mektebu bilo ispisano slovo ”U”, dok su u Mostaru osvanuli grafiti sa svastikama.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...