DENIS BEĆIROVIĆ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA BH. DIJASPORE U WASHINGTONU: “Oni predstavljaju važnu sponu između dvije zemlje i poticaj za jačanje odnosa”

Naglašeno je da nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema Bosni i Hercegovini i regiji.

  • Politika

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa uglednim kongresmenom Michaelom Turnerom iz savezne države Ohio, ali i sa predstavnicama organizacije BHeart.

Tokom razgovora, Bećirović je ukazao na važnost snažnijeg angažmana američke administracije u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji.

Naglašeno je da nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je konstatovao da sankcije pojedinim političarima u Bosni i Hercegovini nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je kako je bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces.

Bećirović je zahvalio na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava.

Izrazio je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podrške u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Kongresmen Turner, zajedno sa senatorom McCainom, najzaslužniji je član Kongresa za prijem Crne Gore u NATO.

Obavljao je dužnost gradonačelnika grada Daytona u vrijeme pregovora u istoimenoj vojnoj bazi na periferiji grada.

Član je Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu.

Denis Bećirović razgovarao je u Washingtonu i sa predstavnicama organizacije BHeart, koja okuplja ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je upoznat sa radom ove volonterske organizacije, fokusirane na rješavanje problema i projekata koji su važni za bosanskohercegovačku zajednicu.

Istakao je važnost rada i aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore u Washingtonu, ocijenivši kako predstavlja važnu sponu između dvije zemlje i poticaj za jačanje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja, kao i promocije potencijala Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjedavajuća Upravnog odbora BHearta Dženita Mehić Saračević poručila je kako je organizacija multietnička i predstavlja sve građane i narode Bosne i Hercegovine i njene prijatelje.

Naglašeno je da potiče obrazovne, društvene, kulturne, ekološke i druge pozitivne promjene. Radeći u partnerstvu s ljudima širom Sjedinjenih Američkih Država, predstavnice BHearta naglasile su kako je cilj organizacije da podrži projekte koji pomažu u stvaranju napredne Bosne i Hercegovine.

Iskazana je izuzetna motivacija za pružanje doprinosa humanitarnim aktivnostima članova organizacije, koja je do sada više puta pružila pomoć ugroženim segmentima bosanskohercegovačkog društva.

Predstavnice BHearta istakle su da će i u narednom periodu raditi na projektima jačanja veza sa Bosnom i Hercegovinom s ciljem očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori, promovisanja Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, te posebno poticanju mladih iz dijaspore da se snažnije povežu za domovinom.

Bećirović je poručio da će, u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima, pružiti podršku BHeartu, bosanskohercegovačkoj dijaspori u Sjedinjenim Američkim Državama, te svim istinskim prijateljima Bosne i Hercegovine koji žele napredak naše zemlje.

Sastanku sa Bećirovićem, pored predsjedavajuće Upravnog odbora BHearta Dženite Mehić Saračević, prisustovali su i članovi Upravnog odbora Mirna Mekić, Nevena Bosnić, Sabina Đutović-Alivodić i Adelhaida Hatibović,  navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...