BOSANAC SVJETSKOG GLASA: Sarajlija otkrio sve tajne alergije i astme, nagrade stižu sa svih strana...

Nosilac je počasnih profesorskih titula u Manchesteru, Cape Townu, Singapuru i Zagrebu.

  • Društvo

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 3

O uspjesima Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta malo se zna. "Ljudski.ba" donosi priču o fantastičnom uspjehu genijalnog Bosanca Adnana Čustovića koji je naučnik svjetskog glasa!

“Sarajlija Adnan Čustović je naučnik svjetskog glasa koji je dobio niz priznanja, među ostalim, zlatnu medalju Europskog respiratornog društva za istraživanje astme te BSACI William Frankland medalju za izvanredan doprinos kliničkoj alergiji i Nagrada predsjednika CIPP-a za istaknuta dostignuća u liječenju dječje astme.

Godine 2020. izabran je kao fellow Britanske akademije medicinskih nauka. Rezultati njegovih istraživanja o astmi i alergiji primjenjuju se u praksi svakodnevno.

On predvodi Grupu za pedijatrijsku alergiju u okviru Centra za pedijatriju i zdravlje djece na Imperial College London, i počasni je konsultant za pedijatrijsku alergiju u bolnici St. Mary's i Royal Brompton bolnici.

Njegovo istraživanje fokusiralo se na porijeklo i prirodnu historiju astme i alergija kroz životni tok, s naglaskom na prevenciji i prevođenju za dobrobit pacijenata. Njegovi nalazi istraživanja su od velikog praktičnog značaja, te su informirali i promijenili nacionalne i međunarodne smjernice o prevenciji/liječenju astme.

Studije o alergijama na hranu značajno su utjecale na kliničku praksu. On je bio pionir u korištenju metodologija vođenih podacima u analizi složenih podataka, uključujući prvu upotrebu mašinskog učenja u respiratornoj medicini/alergiji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerzitet u Sarajevu 1985. godine kao jedan od najboljih u generaciji. Na istoj ustanovi magistrirao je eksperimentalnu medicinu.

Stručno usavršavanje se sastojalo od specijalističkog usavršavanja iz pedijatrije (1987-91) i uzastopnih imenovanja kao saradnik kliničkog istraživanja i specijalista za alergije (1992-98).

U tom periodu mu je dodeljena nagrada mr. (1991.), doktor medicine sa zlatnom medaljom (1996.) i dr. (2000) na The University of Manchester. Nakon što je završio svoju kliničku specijalističku obuku, dobio je stipendiju za istraživače za Asthma UK. Unaprijeđen je u poziciju profesora 2002.

Bio je profesor alergije na Univerzitetu u Manchesteru do septembra 2015. godine, gdje je radio kao vodeći centar za respiratornu medicinu u Institutu za translacionu medicinu.

Nosilac je počasnih profesorskih titula u Manchesteru, Cape Townu, Singapuru i Zagrebu.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...