DOK SDP SKUPLJA POTPISE: OHR jasan - ustavni sistem daje prednost strankama koje...

Priča Christiana Schmidta da SDA ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka i da to nije blokada, te neka se dogovore s njima, nije slučajna niti stvar trenutka.

  • Politika

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 1

Formiranje Vlade FBiH krajnje je neizvjesno, uprkos činjenici da Dragan Čović, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković tvrde da imaju većinu u Predstavničkom domu PFBiH, a u toku je i prikupljanje potpisa većine koja bi, prema riječima Nikšića trebala biti dostavljena i OHR-u i drugim međunarodnim zvaničnicima!?

Na zvaničan upit poslan OHR-u još 1. febuara s pitanjem šta će učiniti kada dobiju potpise odgovor nismo dobili. Nismo ga ni očekivali, jer priča je više nego tragikomična ako se znaju sva pravila i proces samog izbora Vlade FBiH u kojem ni na koji način ne učestvuje niti OHR, a niti bilo koji drugi strani faktor u BiH, piše Patria.

No, priča Christiana Schmidta da SDA ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka i da to nije blokada, te neka se dogovore s njima, nije slučajna niti stvar trenutka.

Naime, OHR je već iznio svoj stav u vezi sa pričom iz SDP-a da imaju većinu u Predstavničkom domu PFBiH.

U dopisu Ustavnom sudu OHR je jasno kazao da trenutni ustavni sistem daje prednost političkim strankama koje imaju utjecaj u klubovima u Domu naroda FBiH. 

“Sistemom posrednog izbora delegata razvijenom od Washingtonskog sporazuma data je značajna prednost političkim strankama koje su sposobne bilo da utiču na sastav odgovarajućih klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije ili da sklapaju sporazume između stranaka koje kontroliraju te klubove u Domu naroda Federacije. 

Ova činjenica ostala je nepromijenjena izmjenama uvedenim 2002. odnosno 2022. godine. Broj delegata koji će biti izabrani u svakom od klubova konstitutivnih naroda – bilo da se radi o 30 delegata, 17 delegata ili 23 delegata – od zanemarivog je značaja”, naveli su iz OHR-a.

Na dalje ističu da ‘temeljno načelo glasi da zastupljenost u svakom od klubova konstitutivnih naroda od strane jedne političke stranke ili saveza/koalicije političkih stranaka zastupljenih u svakom klubu u Domu naroda Federacije predstavlja ključni element za predlaganje kandidata za izbor na mjesta predsjednika i potpredsjednika, dok s druge strane njihov izbor iziskuje potvrdu potrebne većine u Predstavničkom domu Federacije, čije članove inače biraju građani Federacije putem neposrednih izbora’.

Damir Mašić (SDP) nedavno je kazao da 'ako Schmidt ne riješi formiranje Vlade FBiH, onda je sve uradio da ostavi SDA u vlasti'!? Otvoreno se priziva intervencija Schmidta, ali je više nego jasno da visoki predstavnik u BiH očito neće vršiti nove intervencije, na način kako to apeliraju iz SDP-a, već će se morati pronaći adekvatan dogovor.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...