ALBIN KURTI UGOSTIO DELEGACIJU IZ SANDŽAKA: "Bošnjacima i Albancima u Srbiji ista prava kao Srbima na Kosovu”

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

  • Regija

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 1

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je danas predstavnike bosanske i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu. Kako je saopšteno iz kabineta premijera, iz delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka na sastanku kod premijera su bili predsjednik Sulejman Ugljanin, poslanice Enisa Imamović i Selma Kučević i poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Partije demokratskog djelovanja Šaip Kamberi, koji su Kurtija informisali o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Kurti ih je informisao o elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve”, naglasio je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

“Imamović, Kučević i Kamberi su zajedno sa Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovci u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da za trajni mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...