(UŽIVO) NEZVANIČNI REZULTATI PRIJEVREMENIH IZBORA: Birači u Tuzli u najvećem broju glasali za Lugavića iz SDP-a, u Bihaću sada vodi Elvedin Sedić iz PoMAK-a, a u Vogošći Hasanović

Kada je riječ o Srebreniku, najviše glasova do sad je dobio Nermin Tursić, kandidat SDA i dosadašnji v.d. gradonačelnika.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2023  05. Feb. 2023

  • 5

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća održani su danas.

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to 5 političkih stranaka, jedna koalicija i 7 nezavisnih kandidata.

Najviše kandidata bilo je u utrci za gradonačelnika Tuzle – čak šest. Kandidati su Zijad Lugavić (SDP), Omer Berbić (Naša stranka) te četiri nezavisna kandidata Derviš Čičko, Mirnes Ajanović, Halid Žigić i Almir Arnaut.

Građani Srebrenika gradonačelnika su birali između Adnana Bjelića (Ujedinjeni – NiP, NS i SDP) i Nermina Tursića (SDA).

U Zvorniku je samo jedan kandidat i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

Između dva imena su birali i Vogošćani, a to su Migdad Hasanović (SDA), trenutni v. d. načelnika i Adnan Šerak (Ujedinjeni – NiP, NS i SDP).

Lazar Prodanović iz SNSD-a i Srđan Rankić kao nezavisni kandidat, a čiji je opoziv ujedno izglasan u avgustu prošle godine, bili su u utrci za načelnika Bratunca.

Prijevremeni izbori održani su i u Bihaću.

Građani su birali između tri stranačka i dva nezavisna kandidata. Kandidat Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) je Elvedin Sedić, SDA predstavlja Hamdija Abdić Tigar, dok je kandidat SDP-a Adnan Habibija. Nezavisni kandidati su Amarildo Mulić i Damir Đug.

U mnogim od ovih sredina, razlog za održavanje prijevremenih izbora je što bi gradonačelnička odnosno načelnička mjesta ostala formalno upražnjena budući da su dosadašnji dužnosnici na tim funkcijama osvojili mandate u drugim tijelima vlasti na prošlogodišnjim oktobarskim Općim izborima u BiH.

20.22 – Birači u Tuzli, prema prvim informacijama, u najvećem broju su glasali za Zijada Lugavića, kandidata SDP-a, koji je u vodstvu.

20.18. – Lazar Prodanović, kandidat SNSD-a za načelnika Bratunca je u vodstvu. Već je počelo slavlje. Njegov protukandidat Srđan Rankić kazao je da je mnogo glasova za Prodanovića kupljeno i zahvalio se biračima koji su za njega glasali.

20.10 Po trenutnim rezultatima glasanja u Bihaću Elvedin Sedić (PoMAK) ima 4390 glasova; Hamdija Abdić Tigar (SDA) 3168; Adnan Habibija (SDP) 2550; Amarildo Mulić (Nezavisni kandidat) 1012 i Damir Đug (Nezavisni kandidat) 371.

20.03 – Kandidat Ujedinjenih – NiP, NS i SDP u Srebreniku Adnan Bijelić u blagoj je prednosti nad Nerminom Tursićem iz SDA.

Prema prvim informacijama, u utrci za načelnika Vogošće, Migdad Hasanović (SDA) trenutno ima za oko 800 glasova više od Adnana Šeraka (NiP-NS-SDP).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...