SJEDNICA U NAJAVI: Skupština Kantona Sarajevo 8. februara o...

(...) Nacrtu budžeta za 2023. godinu.

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosi 1.193.051.372 KM i biće razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je najavljena za 8. februar.

Ukupan iznos višegodišnjih kapitalnih ulaganja u Nacrtu iznosi 157.430.095 KM. Višegodišnja kapitalna ulaganja finansiraju se iz sljedećih izvora: budžetska sredstva 16.349.054 KM, namjenski prihodi 27.543.233 KM, prihodi od korisnika 1.406.500 KM i primici 112.131.308 KM. 

Kako je navedeno, izrada Budžeta KS za 2023. godinu prvi put podrazumijeva značajan pad prihoda po osnovu indirektnih poreza uzrokovan donošenjem novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojim se jedino Kantonu Sarajevo umanjuje pripadajući udio u dosadašnjoj raspodjeli smanjenjem pondera 1,9658 na 1,5, te će se svake sljedeće kalendarske godine umanjivati za 0,1 do koeficijenta 1,3. 

Uz Nacrt budžeta, Skupština će utvrditi i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta. 

Na dnevnom redu sjednice je, takođe, Prijedlog o razrješenju dužnosti premijera KS Edina Forte zbog imenovanja na poziciju ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. 

Rukovodstvo Skupštine KS bi, prema ranijim najavama, trebalo Darju Softić - Kadenić imenovati za v.d. premijerke Kantona Sarajevo.  

Između ostalog, pred poslanicima je i donošenje odluke o osnivanju osnovne škole JU Osnovna škola “Rosulje” u Vogošći, kao i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za osnivanje privatne srednje škole pod nazivom - Privatna međunarodna gimnazija QSI International School of Sarajevo - QSI Međunarodna kvalitetna škola Sarajevo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...