RAGUŽ VIDNO RAZOČARAN: "HNS je postao svojevrsna parodija samog sebe, treba nam reforma mentaliteta"

Navodi da je pitanje koliko u ovom trenutku ima smisla stati nasuprot Dragana Čovića, ponuditi alternativu.

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 3

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u emisiji "Rezime", kaže da HNS već godinama nije ono što bi trebao biti.

"A to je jedan svojevrsni politički svetionik hrvatske politike u BiH i od ideje kakav je HNS trebao biti, kao svojevrsni politički odgovor na sva nametanja visokih predstavnika i sva gaženja ljudskih, političkih i građanskih prava Hrvata u BiH, HNS je postao svojevrsna parodija samog sebe. Postao je alat u funkciji političkog marketinga i promocije vladajuće stranke u Hrvata, a to je HDZ BiH. HRS-u u tome, na takav način nema mjesta."

Navodi da je pitanje koliko u ovom trenutku ima smisla stati nasuprot Dragana Čovića, ponuditi alternativu.

"HNS ovakav kakav je danas, u biti je stavljen znak jednakosti između HNS-a i HDZ-a BiH. Treba nam reforma mentaliteta. Moramo komunističko-partijski mentalitet ostaviti iza sebe i tek tada će se demokratske snage same po sebi isprofilirati. U trenutnim okolnostima to apsolutno nema smisla."

O usvojenoj deklaraciji HNS-a Raguž kaže da je to samo još jedna u nizu.

"Ono što nedostaje i što smo mi kroz rad pokušavali implementirati je ispit savjesti. Cijeli niz zaključaka je ostao samo mrtvo slovo na papiru. HNS ovakav kakav jeste nije ni sjena one ideje i institucije kakva je zamišljena u trenutku kada su naši politički predstavnici kreirali HNS kao instituciju."

Smatra da je hrvatsko jedinstvo u praksi isprostituiran pojam da je besmisleno uopće ga i spominjati.

"HNS je instituiran u trenutku groznog gaženja političkih, ljudskih i građanskih prava nametanjima raznih visokih predstavnika, izmjenama Ustava Federacije, izmjenama Izbornog zakona koje su imale za cilj od Hrvata kao konstitutivnog naroda učiniti manjinu. I tu mora postojati hrvatsko jedinstvo, ali problem je prakticiranje tog hrvatskog zajedništva."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...