"SDP SA NIKŠIĆEM TONE SVE DUBLJE": Admir Čavalić kaže da Stranka za BiH neće učestvovati u prikupljanju potpisa za OHR

SDP u Federalnom zastupničkom domu s koalicijom ima većinu, ali snagu u Domu naroda ima SDA, stranka koja je ubjedljivo osvojila najveći broj glasova.

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 3

SDP sa Nerminom Nikšićem tone sve dublje tražeći i hvatajući se za slamčicu spasa. Njegovi snovi kako sebe vidi na premijerskoj funkciji sve su dalji i jedini koji mu može pomoći da ne ostane bez posla je OHR, piše Hayat televizija.

Istina, SDP u Federalnom zastupničkom domu s koalicijom ima većinu, ali snagu u Domu naroda ima SDA, stranka koja je ubjedljivo osvojila najveći broj glasova. Nikšić je nervozan, nesiguran čak i u Zastupničku većinu. Poziva na prikupljanje potpisa, traži od OHR-a reakciju.

Sve su udaljeniji stavovi Stranke za BiH i NES od SDP-a. Iako još uvijek čine Sedmorku, bivšu osmorku, pogledi su različiti. Programskoj koaliciji potpis da, ali ne prema OHR-u kažu iz SBIH.

"Da naši potpisi idu Međunarodnoj zajednici o tome nismo razgovarali i nismo potvrdili i nismo spremni tako djelovati i funkcionisati, ali da hoćemo dati kao dio većine potpise za program i programske aktivnosti i za izbor premijera gdje se navodi ime premijera, i to se dalje šalje rukovodstvu Federacije, to da, predstavnici SBiH i predstavnici NES-a", objašnjava Admir Čavalić, šef kluba SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH

Oni iz opozicije kategoričnijeg su stava. Dosta im je kažu nedemokratskog i aperthejdskog nametanja Visokog predstavnika koji je zacementirao HDZ-ovu poziciju u vlasti.

Mi nećemo učestvovati ni u kakvom prikupljanju potpisa za bilo šta, iz prostor razloga jer nam ne treba starateljstvo OHR-a i stranaca u ovom slučaju kao što treba gosp.Nikšiću. Time se priziva nova odluka OHR-a da bi se faktički uveo HDZ u vlast – kaže Mahir Mešalić, šef kluba DF u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Salko Zildžić (SDA) kaže da u Ustavu FBiH nigdje nije propisano da se skupljaju potpisi bilo koje većine. Jedini potpisi su potrebni za delegiranje rukovodstva Federacije.

Kada postanu kandidati predsjednik i potpredsjednici biraju se, glasa za njih u oba doma. Ni tamo nema potpisa, već samo glasanje. Bilo kakvo dokazivanje bilo kakve većine nije u skladu s Ustavnim pasusima koji govore o formiranju vlasti u FBiH.
Niti jedan od naših sagovornika nije za buduće uplitanje Visokog predstavnika za kojeg su kazali da je samo napravio štetu posljednjim izmjenama Izbornog zakona.

"To bi pokazalo zaista poraz domaće demokratije. Nije dobro da Međunarodna zajednica toliko interveniše, da pravi nepredvidljive ishode, nije bilo dobro ni što su intervenisali u Izbornoj noći. To je prouzrokovalo sad ovu svojevrsnu blokadu", tvrdi Čavalić.

"Pozivanje na nekakve potpise i uplitanje OHR-a u to liči na koloniziranje Federacije u želji da oni koji nisu uspjeli dobiti dovbvoljan broj glasova građana sada žele na kolonijalan način dekretom postati vlast", upozorava Zildžić.

Prikupljanje potpisa vrši se kao dio pritiska na OHR, kojem se želi poručiti da će SDA u Domu naroda i Refik Lendo kao član rukovodstva Federacije, blokirati rad. Njima je Mešalić poručio sljedeće.

"To ustvari nije blokada. Konzumiranje prava dato Ustavom Federacije BiH ne znači blokada. Ne možemo sa Švedskog stola uzimati samo ono što nama godi. Tako se želi ponašati Osmorka uz pomoć OHR-a.“

Da li je prikupljanje potpisa, i povlačenje Schmidta za rukav samo jedan očajnički potez SDP-a kako bi se nametnule nove odluke? Ili je možda Nikšić zabrinut za vlastiti posao, jer ako ne postane premijer, ostaje bez posla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...