ŠEF WAGNERA IZAZVAO ZELENSKOG: Ruski prihodi od nafte i plina pali za 46 posto

Ukrajinski parlament proglasio Wagner međunarodnom zločinačkom organizacijom.

  • Regija

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Ukrajinski parlament je danas proglasio rusku plaćeničku grupu Wagner "međunarodnom zločinačkom organizacijom" te je pozvao strane vlade da učine isto. Današnja odluka ukrajinskog parlamenta uslijedila je nakon što je američko ministarstvo finansija 26. januara označilo wagnerovce kao "značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju" i nametnulo sankcije njihovoj mreži diljem svijeta.

SAD planira uvesti carinsku tarifu na aluminij ruske proizvodnje

"SAD ove sedmice planira objaviti uvođenje carinske tarife od 200 posto na aluminij ruske proizvodnje", izvijestio je Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor. Sjedinjene Države navodno već mjesecima razmatraju ovu odluku. Bloomberg je istakao da je u Bidenovoj administraciji postojala zabrinutost u vezi s potencijalnom "kolateralnom štetom" takve odluke za američke industrije, poput avio i automobilske.

Rusija je drugi najveći proizvođač aluminija u svijetu nakon Kine i tradicionalno čini 10 posto uvoza aluminija u SAD, a uvođenje ovako visoke carine bi zapravo značilo kraj uvoza ruskog aluminija u SAD. Predsjednik SAD-a Joe Biden bi tek trebao odobriti odluku.

AP:  Proputinovska Srbija je postala utočište za liberalne Ruse koji bježe iz zemlje

Srbija je najbliži saveznik Moskve u Evropi s historijskim, vjerskim i kulturnim vezama koje su osnažene kampanjama kojima je Kremlj pojačao svoj politički utjecaj, piše Associated Press.

Rusija podržava pravo Srbije da zadrži vlast nad Kosovom, bivšom srbijanskom pokrajinom koja je uz podršku Zapada proglasila neovisnost 2008. godine. Srbija je odbila uvesti sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali nije odustala, barem javno, od cilja ulaska u Evropsku uniju.

Populistički predsjednik Aleksandar Vučić osudio je invaziju, a oko 200.000 Rusa je došlo u Srbiju tokom prošle godine, a mnogi su u Srbiju pobjegli od ugnjetavanja Kremlja.

"Ovdje u Beogradu nas ne doživljavaju neprijateljski, a to puno znači", tvrdi Anastasia Demidova, koja je u Srbiju stigla iz Moskve prije tri mjeseca.

"Razgovarao sam s mnogo Srba ovdje i drugih stranaca. Kad me pitaju što radim ovdje, kažem: Mi smo protiv Putina i za demokratsku Rusiju i mi smo protiv rata u Ukrajini, očito", dodala je Demidova za AP. Neki Rusi tvrde da su pobjegli od mobilizacije ili zato što su zapadne sankcije ugrozile njihovo poslovanje i oduzele poslove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...