PROFESOR BOJAN PAJTIĆ RAZOTKRIVA VUČIĆA: „Predsjednik Srbije u velikim problemima, kao pijani bokser udara lijevo i desno i to je odraz njegovog paničnog straha zato što…“

Komentarišući sve ono što je isplivalo na političkoj sceni od toga da je predsjednik Srbije bijesan na svoje koalicione partnere, eventualne vanredne izbore u septembru, pa čak da bi se Vučić na tim izborima mogao kandidovati za premijera, Pajtić kaže da ništa od toga neće biti.

  • Regija

  • 08. Feb. 2023  

  • 0

-Od vanrednih izbora neće biti ništa, gledamo samo politički teatar, ne pita se Aleksandar Vučić da li će biti izbori u septembru ili ne, rekao je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajić, napominjujući da bez saglasnosti EU i SADa-a on neće smjeti da raspiše izbore. To je jedan razlog zbog kojih izbora neće biti, drugi razlog je to što mu uopšte ne odgovara u ovom trenutku da raspisuje izbore.

Komentarišući sve ono što je isplivalo na političkoj sceni od toga da je predsjednik Srbije bijesan na svoje koalicione partnere, eventualne vanredne izbore u septembru, pa čak da bi se Vučić na tim izborima mogao kandidovati za premijera, Pajtić kaže da ništa od toga neće biti.

„Jedanaest godina su mu sa Zapada tolerisali da ukida medije, individualne političke slobode, uzurpira sve resurse u ovoj zemlji, kriminal i korupocija nikada nisu bili izraženiji i došlo je vrijeme kada se od njega očekuje da isporuči one rezultate zbog kojih je bio podržavan sve ovo vrijeme“, navodi Pajtić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Govoreći o video snimku na kome je Vučić prozvao svoje koalicione partnere, Pajtić kaže da je taj ispad posljedica nervoze jer očigledno u ovoj situaciji njemu i njegovoj stranci rejting može samo opadati.

„Govorim o očito stanju manje uračunjivosti, ne znam kako je doveo sebe u to stanje, ali imate taj institut u pravu – ako neko sebe upotrebom opojnih sredstava dovede u situaciju da je neuračunljiv, to mu se ne uvažava kao olakšavajuća okolnost jer je sam sebi to učinio. Juče smo vidjeli predsjednika u krajnje neprimjerenom izdanju kako napada koalicione partnere, kao pijani bokser udara lijevo i desno i to je odraz njegovog paničnog straha zato što mu rejting opada, a rejting mu po prirodi stvari opada jer insistira na sporazumu sa Prištinom, odnosno na francusko-njemačlkom prijedlogu“, ističe Pajtić.

On navodi da je jasno da rejting SNS opada u korist desne opozicije sa jedne strane, a još više u korist SPS-a jer su biračka tijela SPS-a i SNS-a kao po sistemu spojenih sudova takvi da ukoliko se SNS-ovsko biračko tijelo razočara u Vučića i njegovo liderstvo preliva se SPS-u.

Dodaje da je to sada sigurno slučaj i podsjeća da je samo sa nekoliko oštrijih rečenica u korist Rusije Ivica Dačić praktično uspio da „proknjiži rezultat od 11,5 posto, što niko nije očekivao u tom trenutku“.

-Očekivalo se 7,8 odsto u vrh glave za SPS, a SNS je imao svega 42,5 odsto i lista oko naprednjaka nema apsolutnu većinu u parlamentu, dodao je on.

„U ovoj situaciji kada bi desna opozicija izašla ujedinjena vjerovatno bi, kao u Mađarskoj imali oko dvadesetak odsto, SPS bi imao vjerovatno više, ukoliko bi otišao u opoziciji imao bi još više i postavlja se pitanje da li bi SNS imao više od 100 poslanika. U trenutku, u kome SNS pada ispod 100 poslanika, sve je moguće. U tom smislu neće on raspisivati izbore, neće on sebe dovoditi u situaciju da izgubi vlast, pa samo mu je ona važna u životu i zbog toga je ljut i nervozan“, kategoričan je Pajtić.

Ovaj manevar je, kako kaže, odraz njegove unutrašnje psihološke potrebe da nekako diciplinuje SPS. On to čini uspješno godinama unazad, a očigledno čini i sada.

„Socijalisti su reterirali, istini za volju nisu ni pokazali neku kooperativnost, samo nisu bili dovoljno euforični u podršci. Dakle, igrali su lukavo i pokušavali su nekako da se, koliko god je moguće, izmjeste medijski iz priče o francusko-njemačkom prijedlogu i u tom smislu čini se da su bili uspješni jer je Vučić podivljao“, ocjenjuje Pajtić.

Budući da Vučić na dnevnom nivou mjeri rejtinge, jasno je da je SPS-u rejting skočio i on ne podnosi tu vrstu nekooperativnosti, rekao je Pajtić dodajući da sada vidi manifestaciju njegove ljutine i histerije u medijima, ali je problem što sada cijela nacija mora to da gleda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...