JASMIN MUJANOVIĆ ŠOKIRAN ISTUPOM ELMEDINA KONAKOVIĆA: „Ovo stvarno postaje vrlo alarmantno….“

-Ovo je nevjerovatan propust ministra i mogu samo citirati opažanja jednog izvora u Bruxellesa koji je ovu odluku nazvao “vrlo čudnom” i “neuobičajnom”. Vrlo diplomatski izraz za šokantnu političku grešku, poručio je Mujanović.

  • Politika

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 55

Ne stišavaju se reakcije nakon tvrdnji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.

Na Konakovićev istup reagorao je politolog Jasmin Mujanović s Univerziteta York.

-Susrevši se isključivo s dužnosnicima bliskim Čoviću i Dodiku i europarlamentarcima, Elmedin Konaković neistinito kaže da “danas u Bruxellesu” primarna tema nije Dodikov secesionizam nego neki fiktivni “bošnjački radikalizam”. Ovo stvarno postaje vrlo alarmantno, poručio je Mujanović te dodao:

-Razgovarao sam s nekoliko izvora i koliko sam shvatio, novi šef bh. diplomacije Konaković nije se sastao ni s jednim članom Zelenih, S&D ili ALDE grupe tokom svog boravka u Bruxellesu. Čini se da se sastajao isključivo s članovima EPP-a za koje se zna da su bliski secesionistima-pobunjenicima Dodiku i Čoviću.

Ovo je nevjerovatan propust ministra i mogu samo citirati opažanja jednog izvora u Bruxellesa koji je ovu odluku nazvao “vrlo čudnom” i “neuobičajnom”. Vrlo diplomatski izraz za šokantnu političku grešku.

Iskreno se pokušavam baviti činjenicama i izbjegavati "učitavanje" Konakovićevih političkih namjera, ali on se uključuje u obrazac alarmantnog ponašanja, potkopavajući temeljne državne interese i funkcije. Pozivam njegove savjetnike da što prije preusmjere ministra.

Također osjećam da se moram izviniti kohorti bosanskih prvaka u Bruxellesu, prije svega onima u grupi Zelenih, S& ;D i ALDE koji su se suprotstavili Dodiku, Čoviću i Schmidtu posljednjih godina. Vaš trud je poznat i cijenjen u bosanskohercegovačkoj javnosti, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, na kraju emisije Pressing na N1 TV Konaković je rekao i da se u Bruxellesu danas ne govori o Dodiku, već se govori o radikalizaciji Bošnjaka u BiH.

“Govori se o tome da ono što rade i najavljuju, niti je više to misao i filozofija Alije Izetbegovića, niti je to iko zagovarao. Radikalizam u BiH je nešto što je najopasnije, a oni su u to ušli da bi napravili vlast”, zaključio je novi ministar vanjskih poslova BiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...