DODIKOVA KADROVSKA RJEŠENJA: Nataša Grubiša nezakonito imenovana za v.d. direktoricu Agencije za lijekove BiH

To praktično znači da Zolak ima osnovu za tužbu zbog nezakonite smjene, jer je Grubiša imenovana nezakonito zato što ne postoji drugi razlog za njeno imenovanje osim toga što je Zolaku istekao mandat.

  • Politika

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je kršenjem Zakona o upravi BiH imenovalo Natašu Grubiša za v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Grubiša koja je kadar SNSD-a za v.d. direktorice imenovana je umjesto funkcionera PDP-a Aleksandra Zolaka kome je u martu prošle godine istekao četvorogodišnji direktorski mandat, piše poslovni portal  CAPITAL.

Ipak, naš izvor tvrdi da je njenim imenovanjem prekršen član 55a. Zakona o upravi Bosne i Hercegovine koji kaže da razlog ta imenovanje v.d. direktora ne može biti to što je direktoru istekao mandat.

Prema njegovim riječima, taj član 55a. kaže da nakon isteka mandata rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca institucija BiH njihova prava, obaveze i ovlaštenja ostaju na snazi do novog imenovanja na tu funkciju.

“Organ nadležan za imenovanje rukovodioca u slučaju prestanka mandata imenovanih rukovodilaca, iz razloga koji nije istek vremena na kojе je imenovanо rukovodstvo, imenovaće vršioca dužnosti radi osiguranja nesmetanog funkcionisanja institucije“, objašnjava naš sagovornik.

Laketa i Bilčar

Kada je riječ o kadrovima iz RS, Vijeće ministara BiH imenovalo je danas Žarka Laketu za direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

On će na toj funkciji zamijeniti Slobodana Ujića kome je mandat istekao još u decembru 2019. godine.

Pored Lakete, funkcioner banjalučkog SNSD-a Petar Bilčar imenovan je za zamjenika direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidencije i razmjenu podataka.

On će na toj funkciji zamijeniti Radivoja Trbića koji je otišao u penziju.

To što je direktoru istekao mandat, precizira naš sagovornik, ne može biti osnov za imenovanje v.d. direktora, jer zakon kaže da prava, obaveze i ovlaštenja direktora ostaju na snazi do novog imenovanja na tu funkciju.

On ističe da to praktično znači da Zolak ima osnova za tužbu zbog nezakonite smjene, jer je Grubiša imenovana nezakonito zato što ne postoji drugi razlog za njeno imenovanje osim toga što je Zolaku istekao mandat, a zakon kaže da će “istek mandata ne može biti razlog za imenovanje v.d. direktora“.

Naš izvor dodaje da je interesantno da nije uklonjena Zolakova zamjenica Dinka Muhović, koja je kadar SDA i kojoj je istekao mandat istoga dana kada i njemu.

„Kuriozitet je što je Zolak za v.d. direktora imenovan 30. decembra 2015. godine i to umjesto Nataše Grubiša kojoj je bio istekao mandat. Međutim, tada je to bilo po zakonu, jer je 2017. godine usvojen sada sporni član 55a. Zakona o upravi. Zolak je za direktora sa četvorogodišnjim mandatom imenovan početkom marta 2018. godine, a do tada je bio v.d. direktora“, podsjeća naš izvor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...