ANGELI MERKEL URUČENA NAGRADA UNESCO-a ZA MIR: Njena politička odluka promijenila je Evropu

Organizatori su istakli da je Merkel pokazala političku hrabrost.

  • Evropa

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 5

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je danas u Obali Slonovače nagradu UNESCO-a za mir. Merkel je nagrada uručena zbog odluke da primi više od 1,2 miliona migranata u Njemačku, uprkos pritiscima u toj zemlji i kod evropskih partnera.

Kako navodi AP, organizatori su istakli da je Merkel pokazala političku hrabrost kada je Njemačka između 2015. i 2016. dočekala izbjeglice koje su pobjegle od sukoba u Siriji, Iraku, Afganistanu i Eritreji.

Nagrada za mir pod nazivom "Feliks Hufe-Boinji" koja je Angeli Merkel danas dodijeljena nosi ime prvog predsjednika Obale Slonovače nakon izborene nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a nagrada je uručena u Jamusukrou, glavnom gradu Obale Slonovače i rodnom gradu Hufe-Boinjija, navodi AP.

Predsjednik žirija koji je dodijelio nagradu i dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukvege pohvalio je Merkel zbog odluke da "otvori kapije Njemačke" u vrijeme kada druge zemlje to nisu htjele.

"Pokazali ste javnom mnjenju i donosiocima odluka da ne moramo da branimo samo svoja, već i prava drugih u kriznim vremenima, da je svakom društvu više nego ikada potrebno da poštuje i štiti ljudska prava bez ikakve diskriminacije. Pohvaljujemo vašu humanost, vaš duh solidarnosti i vaš oštar osjećaj za etiku i vaše inspirativno vodstvo", rekao je Mukvege.

Merkel je po uručenju nagrade govorila o aktuelnim izbjegličkim krizama, posebno o ratu u Ukrajini.

"Mislili smo da je vrijeme ratova u Evropi prošlo, ali od 24. februara prošle godine, kada se dogodila žestoka agresija Rusije na Ukrajinu, došli smo do tužnog zaključka da to nije slučaj. Rat je uzdrmao Evropu do njenih korjena", rekla je Merkel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...