DENIS ZVIZDIĆ OBJASNIO STEVANDIĆU: "Država BiH je bila, jeste i biće jedini titular - vlasnik cjelokupne državne imovine"

"Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom", istakao je Zvizdić.

  • Politika

  • 10. Feb. 2023  10. Feb. 2023

  • 8

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Narod i pravda) reagovao na izjavu Nenada Stevandića, predsjednika NSRS. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Tek sam danas u moru različitih vijesti naišao na ovaj galimatijas koji je izrekao predsjednik NSRS Nenad Stevandić: “U zavisnosti od toga kako će se ponašati Bošnjaci u vezi sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske o neprihvaćanju bošnjačkog veta na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, moći će se procijeniti da li su raspoloženi za relaksaciju ili eskalaciju odnosa u BiH“.

Mislim da je red da se odgovori g. Stevandiću kako ne bi bio u neizvjesnosti.

Dakle, Bošnjaci kao i svi drugi patriotski orijentirani građani BiH bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost, će u vezi sa pitanjem državne imovine, koja je izraz suvereniteta BiH, imati sljedeći, konzistentan i ustavno i pravno utemeljan stav: Država BiH je bila, jeste i biće jedini titular - vlasnik cjelokupne državne imovine.

Državna imovina, između ostalog, obuhvata: nepokretnu imovina koja pripada državi Bosni i Hercegovini na osnovu međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije; nepokretnu imovinu na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina do 31. decembra 1991. godine; poljoprivredno zemljište, za koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da predstavlja državnu imovinu u svojoj odluci u predmetu br. U-8/19, i rijeke, šume i šumsko zemljište, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu u svojim odlukama u predmetima br. U-9/19 i br. U-4/21.

Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH.

Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom. Naravno da će, odmah poslije objavljivanja u Sl. listu, biti pokrenut zahtjev pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine za ocjenom ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-u", zaključio je Zvizdić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...