PJEVAČ IZ HRVATSKE OPTUŽEN ZA RASIZAM: Treba li mu dozvoliti nastup na Eurosongu?

Video uključuje kadrove njegovog nastupa iz showa "Tvoje lice zvuči poznato" u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. "blackface" (crno lice).

  • Estrada

  • 11. Feb. 2023  11. Feb. 2023

  • 1

Sinoć - 10. februara na YouTube kanalu, pod imenom "Eurovision Truth", osvanuo je video u kojem se pjevača Damira Kedžu optužuje za rasizam, pišu hrvatski mediji.

Video uključuje kadrove njegovog nastupa iz showa "Tvoje lice zvuči poznato" u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. "blackface" (crno lice).

"Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. radi blackface u zabavnoj TV emisiji. 2020. godine Damir Kedžo se na Twitteru izvinio zbog blackfacea, no ti su tvitovi u međuvremenu obrisani. Damir je u ovom nastupu imao 29 godina, očito je bio svjestan da blackface nije u redu. Blackface je oblik pozorišne šminke koja se koristi u zabavne svrhe kako bi bijelci prikazali karikaturu crne osobe -  stoji u opisu videa na engleskom jeziku.

Također, u videu se postavlja pitanje da li bi Damiru uopće trebalo biti dozvoljeno nastupati na Eurosongu, a tvitovi su u međuvremenu nestali.

Kedžo se nakon pobjede na Dori 2020. godine izvinio zbog blackfacea.

"Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno", napisao je tada pjevač.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...