Jeste li znali
"TO PLANETA ZEMLJA NEĆE PREŽIVJETI!": NASA-in superračunar predvidio kada i kako će doći do kraja svijeta
Prije 21 min0
Donosimo vam jednostavan recept s kojim ćete uz malo volje i truda na stolu imati ukusan i mekan domaći kruh.
Gastro
12. Feb. 2023 12. Feb. 2023
0
Ovo je osnovni recept, a vi možete eksperimentirati s dodacima poput sjemenki ili začina po želji.
Sastojci:
4 g suhog kvasca
300 ml tople vode
1½ žličice šećera
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
400 g glatkog brašna
Priprema:
1. "Aktivirajte" kvasac
U manjoj posudi promiješajte kvasac i ½ žličice šećera s 100 ml tople vode. Ostavite da se kvasac "aktivira" otprilike 5 do 10 minuta.
2. Pomiješajte
U većoj, zasebnoj, posudi pomiješajte preostali šećer, sol i 200 g brašna.
3. Sjedinite sastojke
U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom.
4. Umijesite tijesto
Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna i ostatak vode. Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto je spremno kad je glatko i kad se više ne lijepi za prste.
5. Ostavite da tijesto naraste
Dobiveno tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome 1 do 2 sata.
6. Oblikujte
Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat.
7. Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
8. Pecite
Pecite otprilike 30 do 35 minuta.
9. Ostavite da se ohladi
Pečeni kruh izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi u kalupu, zatim ga izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi prije rezanja.
Prijatno!)
(Index.hr)
Jeste li znali
"TO PLANETA ZEMLJA NEĆE PREŽIVJETI!": NASA-in superračunar predvidio kada i kako će doći do kraja svijeta
Prije 21 min0
Estrada
JALA BRAT OBRADOVAO MLADIĆA S DOWN SINDROMOM: Snimit će duet s njim
Prije 30 min0
Društvo
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA: Naučna zajednica predlaže novi ustavni okvir za funkcionalnu BiH
Prije 31 min0
Vijesti
URSULA VON DER LEYEN OBJAVILA: Stiže novih šest milijardi eura!
Prije 34 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.