ZA NEDJELJNI RUČAK: Napravite domaći kruh po ovom receptu

Donosimo vam jednostavan recept s kojim ćete uz malo volje i truda na stolu imati ukusan i mekan domaći kruh.

  • Gastro

  • 12. Feb. 2023  12. Feb. 2023

  • 0

Ovo je osnovni recept, a vi možete eksperimentirati s dodacima poput sjemenki ili začina po želji.

Sastojci:

4 g suhog kvasca

300 ml tople vode

1½ žličice šećera

1 žličica soli

1 žlica maslinovog ulja

400 g glatkog brašna

Priprema:

1. "Aktivirajte" kvasac

U manjoj posudi promiješajte kvasac i ½ žličice šećera s 100 ml tople vode. Ostavite da se kvasac "aktivira" otprilike 5 do 10 minuta.

2. Pomiješajte

U većoj, zasebnoj, posudi pomiješajte preostali šećer, sol i 200 g brašna.


3. Sjedinite sastojke

U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom.

4. Umijesite tijesto

Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna i ostatak vode. Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto je spremno kad je glatko i kad se više ne lijepi za prste.

5. Ostavite da tijesto naraste

Dobiveno tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome 1 do 2 sata.

6. Oblikujte

Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat.

7. Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

8. Pecite

Pecite otprilike 30 do 35 minuta.

9. Ostavite da se ohladi

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi u kalupu, zatim ga izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi prije rezanja. 

Prijatno!) 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...