TINEKE STRIK ZVONI NA UZBUNU: "EU treba pružiti aktivniju podršku BiH, zahvaljujući Schmidtovim odlukama napravljen je korak unazad"

"2. oktobar trebao je biti dan proslave demokratije, važan korak i poticaj daljim reformama u BiH. Međutim, kako je dodala, zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta napravljen je jedan korak unazad ka etničkim podjelama i nepotizmu", kaže Strik

  • Politika

  • 12. Feb. 2023  12. Feb. 2023

  • 15

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik danas je kao uvodničarka na sesiji asocijacije Krug 99 rekla da je sada potrebno da Evropska unija ima jači angažman, da pruži aktivniju podršku Bosni i Hercegovini, odnosno akterima koji rade na vladavini prava, civilnom društvu, ali i da se mladima ponudi ekonomska perspektiva za budućnost.

Govoreći o temi ,,Od Daytona do Bruxellesa: Put BiH prema EU i posljednje odluke OHR-a” Strik je na konferenciji za novinare putem zooma navela da je 2. oktobar trebao biti dan proslave demokratije, važan korak i poticaj daljim reformama u BiH. Međutim, kako je dodala, zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta napravljen je jedan korak unazad ka etničkim podjelama i nepotizmu.

"Moje kolege iz Evropskog parlamentu i ja smo kritikovali odluke visokog predstavnika zato što nam trebaju reforme koje će biti inkluzivne i trebamo slijediti put koji će nas dovesti do principa “jedan čovjek, jedan glas”, odnosno do potpune demokratije umjesto vraćanja nacionalističkim podjelama", istakla je Strik.

Navela je da je u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu sada povećan nivo svijesti u Evropskoj uniji vezano za važnost približavanja zapadnog Balkana EU, te da je u toku veći angažman i da je EU kao jedan od svojih prioriteta utvrdila da se ubrza pristupanje država zapadnog Balkana EU.

"Da bi smo to ostvarili potrebno nam je jedinstvo unutar EU vezano za politike prema zapadnom Balkanu, ali isto tako nam je potrebno jedinstvo protiv stranih uplitanja država u unutarnja pitanja. Također se moramo pobrinuti i da države članice kao što su Hrvatska i Mađarska na unilateralnoj osnovi ne postave svoje nacionalne interese kao prioritet u tom procesu", dodala je Strik.

Evropa unija bi, prema njenim riječima, trebala zauzeti strožiji stav u pogledu uslovljavanja daljeg finansiranja i procesa pristupanja EU. Strik je dodala da je poznato 14 prioriteta Evropske komisije i da u tom smislu EU treba da bude vrlo jasna da je potrebno da se provedu demokratke reforme.

"U interesu je EU da se zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina približe EU i potrebno je da EU preuzme vlasništvo nad ovim procesima i incijativu jer, kao što znamo, odluke visokog predstavnika Schmidta su više pokrenuli SAD i Hrvatska. U tom smislu EU treba biti hrabra da pokaže SAD-u šta znači pravi demokratski put i usklađivanje sa stanadardima i zakonodavstvom EU", dodala je Strik.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je prije prelaska na temu današnje sesije uime članova uputio izraze najdubljeg i iskrenog saučešća sa narodom Turske i Sirije, porodicama i prijateljima žrtava katastrofalnog zemljotresa.

Pozivamo sve institucije i građane da u vlastitom kapacitetu nastave sa pružanjem pomoći unesrećenima. Mi, koji smo u nedavnoj prošlosti očekivali solidarnost svijeta, danas to moramo pokazati vlastitim činom i konkretnim postupcima – naveo je Kulenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...