GUŽVE NA ARIZONI: Susjedi iz Hrvatske kupuju jeftinije na najvećoj balkanskoj pijaci, problem je na granici

"Do sada puna vreća oko 150 eura, što u Hrvatskoj ne bi baš bio slučaj", kaže Marko iz Rijeke

  • Ekonomija

  • 12. Feb. 2023  

  • 3

Zbog nižih cijena kupcima iz susjedne Hrvatske vrijedi sjesti za volan, potrošiti gorivo i prijeći granicu s Bosnom i Hercegovinom u potrazi za uštedom.

Marko Kačinić iz Rijeke kupuje na poznatoj tržnici Arizoni. Kupnja preko granice mu se, kaže, isplatila, piše Ljudski.ba.

"Do sada puna vreća oko 150 eura, što u Hrvatskoj ne bi baš bio slučaj. Nakupovalo se dosta na kraj,u iznenade malo cifre, marke se u eure pretvaraju, ali solidnije je nego u Hrvatskoj", kaže Marko.

Na najvećoj tržnici na Balkanu može se naći gotovo sve. Ima tu robe za svačiji džep, a i stil.

"Često nam dolaze kupci iz Hrvatske koji kupuju odijela za maturalne, za svadbe, za krštenja. Naša odijela su puno povoljnija nego u Hrvatskoj", kaže prodavačica Hanka Tokić.

Iako pamte sretnije dane, prodavačima su kupci iz Hrvatske, kažu, još česte mušterije.

"Ne cjenkaju se, nije im skupo, jako su nam dobre mušterije i ja sam im jako zahvalan na tome", kaže prodavač Nermin Okić.

Bosna i Hercegovina je uvijek bila meka za odlaske u kupnju, ali i kod nas su cijene porasle i više-manje su iste kao u Hrvatskoj.

"Češće smo dolazili prije ovih eura, vjerojatno sad nećemo. Mislim, jeftinije je, ali zafrkavaju na granici, traže račune striktno za sve, ne daju prenijeti svašta, ne daju mliječne proizvode, paštete, ne daju dosta tih kućnih potrepština. Ne da ne daju, nego su strože provjere", kaže Josip iz Vinkovaca.

Zbog nižih cijena goriva, hrane, duhana te povrata poreza nekada su Slavonci u Orašje znali potegnuti čak iz Osijeka.

"Ali i ovdje su cijene narasle, tako da nije kako je bilo prije isplativo", kaže Josip.

Iako ih dijeli jedan most i Sava, odlazak u šoping u Bosnu često im se, kažu, pretvori u noćnu moru - kada zaglave u gužvama na obje strane granice.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...