DRAMATIČNO OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA IZRAELA: "Nalazimo se na rubu ustavnog i društvenog kolapsa"

"Bure baruta samo što nije eksplodiralo, a brat će da digne ruku na brata", upozorava Herzog

  • Svijet

  • 12. Feb. 2023  

  • 1

Predsjednik Izraela Isaac Herzog održao je večeras posebno obraćanje naciji u kojem je poručio kako se Izrael nalazi u sudbonosnim danima.

Tema obraćanja bila je reforma pravosuđa što je pitanje koje posljednjih sedmica izaziva veliko nezadovoljstvo opozicije, ali i desetina hiljada građana koji se okupljaju na protestima širom države.

U obraćanju naciji, Herzog je izjavio kako je posljednjih sedmica radio na postizanju širokog dogovora o spornim prijedlozima vlade za reformu pravosuđa.

"Svi ćemo izgubiti. Država Izrael će izgubiti ako se ne postigne konsenzus. Porodice žrtava posljednjih terorističkih napada od mene su tražile da zaustavim ovo ludilo. Ova podjela više nije politička kriza. Na rubu smo ustavnog i društvenog kolapsa", poručio je Herzog.

Predsjednik Izraela osvrnuo se na proteste koje građani organizuju, a koji su usmjereni protiv predloženih izmjena pravosudnog sistema.

"To su patriote koje koriste pravo na proteste. Potpuno su predani sudbini nacije i zemlje. Svi osjećamo da smo trenutak prije sukoba. Bure baruta samo što nije eksplodiralo, a brat će da digne ruku na brata. Vanjske prijetnje su dovoljno loše. Unutrašnje nasilje bilo koje vrste, a posebno nad državnim službenicima, je crvena linija koju ne smijemo preći", rekao je predsjednik Izraela.

Komentirajući prijedloge vlade za reviziju, Herzog kaže da je ravnoteža između tri grane vlasi ključna.

"Vladin paket reformi u sadašnjem formatu pobuđuje duboku zabrinutost zbog njihovog potencijala nanošenja štete demokratskim institucijama Izraela. Milioni građana, zajedno s Jevrejima dijaspore, vide reformu kao stvarnu prijetnju izraelskoj demokratiji", ističe Herzog.

Aktivisti kažu da će zakonodavne izmjene koje predlaže premijer Benjamin Netanyahu oslabiti Vrhovni sud, ograničiti sudski nadzor i osigurati političku kontrolu nad imenovanjima sudija.

Kritičari kažu da će planovi također potkopati prava manjina i otvoriti vrata još većoj korupciji.

Optužili su Netanyahua da je pokušao pobjeći od sudskog postupka protiv njega, dok, podsjećamo, se njemu sudi po optužbama za korupciju koje on negira.

Netanyahu je okarakterisao proteste kao odbijanje njegovih protivnika da prihvate rezultate općih izbora u novembru koji su doveli do stvaranje najviše desno orijentirane vlade u historiji Izraela.

Prvo čitanje nekih od kontroverznih prijedloga trebalo bi da se održi u ponedjeljak usred poziva na djelimične štrajkove preduzeća i profesionalnih grupa.

Povodom najave prvog čitanja zakona, Herzog je također uputio poruku novoj vladi.

"Ne iznosite sadašnji prijedlog na prvo čitanje. Odmjerite principe koje sam danas postavio kao osnovu za raspravu prije prvog čitanja", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...