POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: "Secesionist Dodik je potpuno iskren u tom pogledu…“

„Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi“, kazao je Dodik

  • Mini market

  • 13. Feb. 2023  

  • 2

Ne stišavaju se reakcije nakon najnovijeg istupa Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpska.

Iz Los Angelesa reagirao je politog Jasmin Mujanović, upozorivši na opasne Dodikove namjere.

-Secesionist Dodik je potpuno iskren u tom pogledu: ako se na Kosovu stvori Zajednica srpskih opština, ona će neizbježno postati još jedna verzija bosanskog entiteta Republika Srpska. Upravo tome se mora suprotstaviti, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, Milorad Dodik izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu treba da ima izvršna ovlaštenja i da u nekom dijelu liči na Republiku Srpsku.

„Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi“, kazao je Dodik u intervjuu za Kosovo online.

Prema njegovom mišljenju, ne treba nastavljati razgovore „dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci“.

Dodik je ocijenio da se francusko-njemački prijedlog za Kosovo ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom na to da je zasnovan na zahtjevu da Srbija, makar prešutno, treba da prizna Kosovo.

„Taj prijedlog se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prećutno da prizna Kosovo. Što je ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju“, kazao je Dodik.

-Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao u trenutku kada je dobio taj dokument da ga odbaci, već je, kao i svaki odgovorni državnik, morao da obavi javnu raspravu, kazao je Dodik te dodao kako smatra da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, pa taman to bila i prećutna saglasnost.

On je dalje naveo da RS ne podržava da Srbija prizna nezavisnost Kosova, dodavši da BiH zbog toga i nije priznala nezavisnost Kosova.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...