ZVUČI NEVJEROVATNO: Procurio sadržaj filma o Sarajevu kojeg su producirali Ben Affleck i Matt Damon, premijera je…

Dok se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rock i punk muzika nadahnjuje i odvraća od svakodnevne noćne more izazvane srpskim granatama i snajperima

  • Kultura

  • 13. Feb. 2023  13. Feb. 2023

  • 5

Ben Affleck i Matt Damon produciraju film koji se fokusira na sudjelovanje U2 u bh. ratu ratu. Pod nazivom „Kiss the Future“, za dokumentarac se kaže da je "istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma", a sadržavat će snimke čuvenog koncerta benda u Sarajevu 1997. nakon sukoba. "Usred raspada Jugoslavije, građani Sarajeva se bude i nalaze grad pod opsadom, a Bosnu u ratu. Dok se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rock i punk muzika nadahnjuje i odvraća od svakodnevne noćne more izazvane srpskim granatama i snajperima", stoji u sinopsisu filma, javljaju irski mediji.

"U nategnutom planu inspiriranom lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu obratio se najvećem svjetskom bendu, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Bend je pristao i tokom ljeta 1993., njihova ZOO TV turneja sadržavala je satelitske intervjue uživo s lokalnim Sarajlijama koji su posjetiteljima koncerta opisivali svoje muke.

"Kada su ti intervjui završili, bend je obećao da će nastupiti u gradu nakon što sukob završi. Kiss the Future prati priču o tom obećanju, s poslijeratnim koncertom na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 obožavatelja u oslobođenom gradu, predstava koja živi kao radosno kolektivno sjećanje Sarajlija – dokaz da nisu samo preživjeli blokadu, nego i napredovali usprkos njoj; da usred užasa najmračnijih ljudskih poriva, muzika i umjetnost mogu biti djela pobune."

U produkciji Bena Afflecka i Matta Damona, "Kiss the Future" režirao je Nenad Čičin-Šain, a bit će objavljen u Irskoj nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 19. februara.

(SB)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...