TINEKE STRIK, OTVORENO: "Konaković se nije sastao sa mnom i kolegama koji podržavamo proces pristupanja EU!" (VIDEO)

Govoreći o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine evropskoj porodici, Strik se osvrnula i na prošlosedmičnu posjetu Briselu novog ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića te se doslovno požalila zato što se on nije susreo sa evropskim parlamentarcima, dokazanim prijateljima naše države, koji se žestoko bore i lobiraju za Bosnu i Hercegovinu.

  • Politika

  • 13. Feb. 2023  13. Feb. 2023

  • 20

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik govoreći kao uvodničarka na sesiji asocijacije Krug 99 rekla je da je sada potrebno da Evropska unija ima jači angažman, da pruži aktivniju podršku Bosni i Hercegovini, odnosno akterima koji rade na vlasti prava, civilnom društvu, ali i da se mladima ponudi ekonomska perspektiva za budućnost.

"U interesu je EU da se zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina približi EU i potrebno je da EU preuzme vlasništvo nad ovim procesima i inicijativu jer, kao što znamo, odluke visokog predstavnika Schmidta više su pokrenuli SAD i Hrvatska. U tom smislu EU treba biti hrabra da pokaže SAD-u što znači pravi demokratski put i usklađivanje sa stanovištima i zakonodavstvom EU", dodala je Strik.

Govoreći o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine evropskoj porodici Strik se osvrnula i na prošlosedmičnu posjetu Briselu novog ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića te se doslovno požalila zato što se on nije susreo sa evropskim parlamentarcima, dokazanim prijateljima naše države, koji se žestoko bore i lobiraju za Bosnu i Hercegovinu.

"Prošle sedmice je novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina imao posjetu Briselu. On je tamo razgovarao samo sa određenim političarima u EPP-u, a nije razgovarao sa mnom i drugim kolegama koji podržavamo ovaj cijeli proces i proces pistupanja. Mislim da je naš zadatak u tom smislu da ostanemo ujedinjeni u podršci i šaljemo pravu poruku", poručila je Strik govoreći na sesiji Kruga 99.

O Konakovićevoj posjeti pisala je ranije i Slobodna Bosna. Novi ministar vanskih poslova se tada sastao sa lobistima HDZ-a BiH, između ostalih sa Željanom Zovko, najagilnijim igračem Dragana Čovića i Davidom McAllisterom, koji u briselskim krugovima rade za interese Zagreba i Dragana Čovića, podržavaju nametnute odluke Christiana Schmidta...

Novi šef bh. diplomatije koji se ne odvaja ni trenutka od svog zamjenika HDZ-ovca Josipa Brkića nije se udostojio sastati sa dokazanim prijateljima naše države - Tineke Strike, Michael Gahler, Nathalie Loiseau, Dietmar Koster, Thijs Reuten, Delara Burckhardt... Ovo su samo neki od EU parlamentaraca koji doslovno "ginu" kako u Parlamentu, tako i na svim mogućim drugim evropskim destinacijama za što ubrzaniji prijem Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo EU.

ČOVIĆEVA PARALELNA DIPLOMATIJA: Posjetu premijerke Krišto Hrvatskoj dogovorio lider HDZ-a 

Iako je prije nekoliko dana novi šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, pored odlaska u Bruxelles, najavio i odlazak u Zagreb u okviru šire balkanske turneje, njegova eventualna posjeta Zagrebu neće imati previše smisla budući da je danas najavljena skorašnja posjeta Zagrebu od strane predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto. 

Naime, Krišto će u četvrtak boraviti u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj, na poziv premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. 

Tokom boravka u Zagrebu predsjedavajuća Krišto susret će se i s predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. 

Posjeta Borjene Krišto Zagrebu nije dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima. Posjetu je dogovorio lider HDZ-a Dragan Čović, kada se 30. januara ove godine sastao u Zagrebu s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.  

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...