ANALIZA UGLEDNOG HRVATSKOG DIPLOMATE: "Putin ne može izbjeći gorak okus neuspjeha"

Politički analitičar i nekadašnji ambasador u Rusiji Božo Kovačević komentirao skoru godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

  • Evropa

  • 15. Feb. 2023  15. Feb. 2023

  • 2

Govoreći o trenutnom cilju Vladimira Putina, Božo Kovačević je rekao:

“Trenutni cilj je postići bilo kakav uspjeh da se na godišnjicu može pohvaliti ruskoj javnosti da je bar nešto postigao. No, ne može izbjeći gorak okus neuspjeha pa i činjenicu da se ruska vojska mora oslanjati na plaćenike, sve to pokazuje da Rusija nije uspjela i da se sukob u Ukrajini pretvara u dugotrajni, iscrpljujući rat s visokim izgledima da ga Rusija izgubi.”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je rekao da je cilj među ostalim okončanje petljanja Zapada.

“Iz ruske perspektive to nije bio sukob dvije države, Rusi su govorili da ratuju protiv američkog imperijalizma. Taj cilj je Putin više puta spominjao. Još davno je govorio da svijet mora biti multipolaran što se otprilike događa, a glavni takmac Americi je Kina. Rusija bi htjela biti jednako važan međunarodni čimbenik kao SSSR, a to ne mogu”, istaknuo je Kovačević.

Dodaje za N1 da Ukrajina traži dodatnu pomoć jer im očito nedostaje municije. Smatra da Europa nije bila spremna na ovakav razvoj događaja:

“Europa nije bila spremna za ovaj rat i Europa se našla u čudu. Zato jer nije bila spremna, Europa je preko noći pristala na ono što je Amerika uzalud pokušavala posljednjih desetljeća –  prekinuti energetske veze s Rusijom, postati ekonomski i energetski ovisna o Americi i povećati izdvajanja za obranu.”

Smatra da je trenutno stanje na ratištu neriješno i misli da će tako ostati još dugo.

O eventualnim pokušajima Washingtona da nagovori Ukrajinu i Rusiju na kompromis, rekao je:

“Rusija sigurno kao ozbiljnog sugovornika ne smatra nikog drugog nego SAD. One su prešutno priznale aneksiju Krima. Tom rezolucijm je sporazum o provedbi Minska 2 postao dio međunarodnog prava. Tad je Zapad pokazao da je spreman na ustupke Rusiji, ali s ruske strane gledano nedovoljno. Putin je napravio stratešku grešku kad je već imao prešutno zajamčen uspjeh, on je započeo vojnu intervenciju koja je relativizirala ruske diplomatske prednosti i usmjerila rješenje prema bojnom polju.”

U Rusiji je autoritaran režim. Iz biblioteka se izbacuju knjige poznatih autora koje govore protiv ruskog angažmana u Ukrajini, otkriva.

Na koncu se dotaknuo situacije u Srbiji.

“Vučić se suočava s posljedicama svoje politike jer je osobno doprinio raspirivanju ruske histerije u srpskim medijima inzistirajući na neraskidiviom prijateljstvu s Rusijom. Sad ističe da se moraju otrijezniti ako ne žele izolaciju Srbije i da moraju razgovarati o Kosovu.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...