"KOSOVO REPUBLIKA, NEMA SRPSKE ZAJEDNICE": Veliki protesti na ulicama Prištine, evo šta su Albanci poručili Srbima

Organizatori protesta su sa govornice poručili da "osnivanje monoetničkog Udruženja znači stvaranje države u državi".

  • Regija

  • 15. Feb. 2023  15. Feb. 2023

  • 3

Više stotina albanskih studenata protestovalo je danas u Prištini protiv osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO), navodeći iste one argumente koje premijer Republike Kosovo Albin Kurti.

Protest je organizovala Studentska organizacija "Studiranje, kritika i akcija".

Studenti Albanci, koji su došli autobusima sa čitavog Kosova, nosili su transparente "Zajednica ne prolazi", "Kosovo je Republika, nema Zajednice", "Kosovo ima parlament".

Oni su organizovali protestnu šetnju od Narodne biblioteke do Trga Skenderbeg, kako se zove prostor ispred sjedišta kosovske vlade.

Organizatori protesta su sa govornice poručili da "osnivanje monoetničkog Udruženja znači stvaranje države u državi".

Oni, također, tvrde da ZSO ne bi unaprijedila prava srpske zajednice, ali bi, kako kažu, "instrumentalizovalo" Srbe na Kosovu.

"Ne prihvatamo ZSO sa srpskom većinom koja direktno narušava mir, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", jedna je od poruka demonstranata.

Briselski sporazum, na koji je 2013. potpis stavila Vlada u Prištini, između ostalog predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, sa velikim nadležnostima u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i urbanog planiranja.

Skoro 10 godina nakon toga, prištinske vlasti nisu ništa učinile na primjeni tog, ključnog, dijela Briselskog sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...