POŠTENO, PA KO KOGA PREVARI: Malverzacije u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK…

Navodne malverzacije u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona glavna su tema posljednjih dana u Mostaru.

  • Društvo

  • 17. Feb. 2023  17. Feb. 2023

  • 1

Nakon davanja iskaza na Općinskom sudu u Mostaru, javnosti se obratio Vinko Kojundžić, vlasnik firme KUSPIS, čiji informatički program Zavod zdravstvenog osiguranja HNK godinama koristi. On optužuje ovaj Zavod za krađu sistema, čiji je on vlasnik, te da je rukovodstvo Zavoda pravilo paralelni sistem čijim uvođenjem bi Zavod dugoročno bio oštećen višemilionskim iznosom.

Pred opštinskim sudom se nije pojavio niko iz ZZO HNK, kazao je Kojundžić po izlasku iz Opštinskog suda u Mostaru. On je istakao da je u svom iskazu ponovio ono što se na teret stavlja ZZO-u HNK.

"Oni su mene tražili da besplatno ustupim softver drugoj firmi, ne Zavodu, i rekli su mi da će me nakon toga tužiti. Oni su mene i tužili i kažu Zavod je vlasnik sistema IZIS, međutim mi u svakom našem ugovoru imamo da piše Cuspis je vlasnik izvornog koda IZIS-a". 

Kojundžić napominje da su inženjeri dvije informatičke firme 4 godine razvijali paralelni sistem čijim uvođenjem bi profitiralo rukovodstvo ZZOHNK odnosno da od 2018. ZZO HNK nije tražio nadogradnju postojećeg IZISA od njegove firme CUSPIS (KUSPIS).

"Meni to tad nije bilo jasno, Rade Bošnjk je zaustavio dorade IZIS-a, zašto? Da bi njegovi programeri stigli to isprogramirat i pokazalo se da nakon 5 godina nisu spremni. I sad su bili u 12 mjesecu prošle godine su raspisali konkurs za još godinu dana implementacije. Mi smatramo u ovom trenutku da je Zavod već sad oštećen za pet miliona maraka, a pokušaj je bio da se ugovori softver za dva miliona maraka", kaže Vinko Kojundžić, vlasnik kompanije CUSPIS iz Zagreba.

Bivši direktor ZZO-a HNK Rade Bošnjak oglasio se saopštenjem u kojem navodi da je sudski postupak pokrenut od strane Zavoda na osnovu neovisne stručne ekspertize rađene od više stručnjaka iz odgovarajućih područja i ima za cilj utvrditi prava nad zajednički razvijenim programom IZIS-a, odnosno Integriranim zdravstvenim informacijskim sistemom.

"Zavod je vrlo racionalno planirao okvirna sredstva za novi konceptualno inovirani, neusporedivo širi i sveobuhvatniji informacijski sistem u kojem bi IZIS bio jedan od ukupno pet segmenata cjelokupnog sistema. I u ovome dijelu Vinko Kojundžić selektivnim biranjem 'argumenta' i uspoređivanjem neusporedivog ponovo svjesno obmanjuje javnost jer mu je vrlo dobro poznato šta nudi IZIS, a šta se traži u novom informacijskom sistemu".

"Mi jedva čekamo sudske procese u kojima ćemo samo potvrditi da je svaki naš članak istinit, mi smo portal koji ne izlazi s informacijama koje ne može na sudu dokazati", kaže za BHRT Kristina Perić, glavna urednica na portalu Hercegovina.info.

Podsjećamo i da je Udruženje građana za zaštitu kvalitete življenja „Futura“ iz Mostara krajem prošle godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela krivičnu prijavu protiv nekoliko zvaničnika Vlade HNK-a i ZZO-a HNK zbog, kako su tada naveli, navodne korupcije u zdravstvu. Krivična prijava, kazali su tada, teška je pola milijarde maraka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...