REIS KAVAZOVIĆ OŠTRO PORUČIO: "Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima, ja sam na strani žrtve, a Dodik..."

Reisu- l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović reagovao je na posljednje izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.  

  • Društvo

  • 17. Feb. 2023  17. Feb. 2023

  • 5

Dodik je, između ostalog, kazao kako se reis Kavazović bavi politikom umjesto vjerom. Reis Kavazović poručio je kako su on i Dodik na suprotnim stranama. 

"Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno. Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti ", Izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je javno napao reisu-l-ulemu.

Reisu- l-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog "podsticanja nasilja i mržnje", progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

"Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Dodika", upitao je reisu-l-ulema.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje", kazao je reisu- l-ulema Kavazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...