EKONOMSKA KRIZA UZIMA MAHA: Sve veća zaduženost građana RS-a kod banaka

Još veći iznosi zaduženja po stanovniku se dobiju kada se uračunaju krediti banaka iz Federacije koje imaju svoja predstavništva u RS-u.

  • Ekonomija

  • 17. Feb. 2023  17. Feb. 2023

  • 0

U vremenu krize, građani sve češće posežu za novim kreditima, pokazuju zvanični podaci za treći kvartal 2022. godine.

Tako je ukupan iznos kredita datih stanovništvu iznosio tri milijarde, 425 miliona 500 hiljada konvertibilnih maraka.

Kada se to podijeli sa procjenom broja stanovnika u RS-u od 1.128.309, dobije se kreditna zaduženost po stanovniku nešto više od tri hiljade maraka.

To je za 174 marke veća zaduženost po stanovniku u odnosu na 2021. i za 400 maraka veći dug u odnosu na 2020. godinu.

Još veći iznosi zaduženja po stanovniku se dobiju kada se uračunaju krediti banaka iz Federacije koje imaju svoja predstavništva u RS-u.

Svakodnevni troškovi su sve veći, pa je kredit građanima često jedina opcija, kažu ekonomisti, piše BN.

Kreditno zaduženje koje pojedinac može uredno da otplati uopšte nije sporno, kažu ekonomisti. Međutim, kako navode, brojne su situacije gdje je zaduženje veće od stvarne mogućnosti za njegovo vraćanje, pa građani padaju u dužničko ropstvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...