KLJUČA NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Šta će biti sa izgradnjom džamije pored Neuma... (VIDEO)

Uprkos tome, mještani najavljuju nastavak gradnje.

  • Društvo

  • 18. Feb. 2023  

  • 2

U Rabranima, selu u Neumskom zaleđu, prije oko 400 godina sagrađen je mekteb. Vremenom se broj mještana povećavao pa se ukazala potreba za objektom u kojem će vjernici moći upražnjavati vjerske potrebe. Međutim, za gradnju još nema potrebne dokumentacije zbog čega je opet zaustavljena početkom sedmice.

Uprkos tome, mještani najavljuju nastavak gradnje.

Tokom zimskih mjeseci u selu Rabrani u općini Neum, živi do 20 stanovnika. Jedan od njih je Ejub Tucaković. Nekadašnji mekteb, danas džamija, priča Tucaković za BHRT, nema dovoljno prostora za obavljanje vjerskih obveza.

„Mi smo prije tri godine, mi mještani zajedno sa našom dijasporom krenuli sa akcijom da adaptiramo i proširimo tu džamiju u okviru objekta koji je bio ograđen, u okviru zidova koji je ograđen, međutim naišli smo na neke administrativne i birokratske barijere. Odmah je došla inspekcija i zaustavila gradnju sa obrazloženjem da to nije naša zemlja“, kazao je on.

Zbog toga je općinska inspekcija u ponedjeljak zapečatila objekt kojim je obustavljena gradnja. To nije prvi put da se gradnja zaustavlja, pojašnjava prvi čovjek Neuma Dragan Jurković (HDZ BiH).

 „Vjerski objekt kao takav je bio tu ranije. Nije imao munaru. Koristio se kao vjerska učionica i to ima u nekakvim dopisima koje sam ja već ranije slao Muftijstvu Mostar. Sporan je taj dio i sporan je dio koji izlazi iz onog dijela koji je već ranije bio tu, odnosno ulazi na javno dobro ili općinsku odnosno državnu imovinu“, kazao je Jurković.

“Mi smo sve potrebne zahtjeve i dozvole uputili prema općinskim vlastima. Nažalost, uvijek se tražio način kako da se to opstruiše i kako da nam se ne izađe u susret umjesto da se nađe način kako da se riješi ovo pitanje. Što se tiče pravne procedure i procesa, on je još uvijek u toku i mi se nadamo da će ovo pitanje biti uistinu riješeno“, kaže Ilham Puce iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

"Mi smo imali jedan razgovor i dogovor gdje se nekakav način trebalo poštivati zakon, odnosno vidjeti kroz svu dokumentaciju kako bi se moglo doći do samog objekta odnosno do svih tih dozvola koje su potrebne i opet kažem, nažalost politika opet ulazi u onaj dio u koji se ne bi tebalo ulaziti“, kazao je Jurković.

“Pojedini džemati imaju specifičnosti kao što je džemat u Rabranima. Nas žalosti činjenica što nismo u mogućnosti brojnim Muslimanima gostima u Neumu omogućiti da oni u blizini svojih hotela obavljaju svoje vjerske obaveze i obrede, nego smo primorani čak 31 km od samog centra Neuma iznalaziti kakvo-takvo rješenje i vidimo da ono na taj način ne može da dobije potrebne dozvole“, tvrdi Puce.

Načelnik Općine Neum naglašava da je trenutno najveći problem što je raskinut službeni pečat i traka te će zbog toga biti podnešene kaznene prijave protiv počinitelja. S druge strane, mještani poručuju kako će nastaviti s izgradnjom džamije u čemu najveću financijsku potporu imaju od dijaspore.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...