IRFAN ČENGIĆ NE KRIJE RAZOČARENJE: "Lideri Osmorke nisu dovoljno dobro ispregovarali Dom naroda. Nakon toga su propustili dvije mogućnosti..."

On dodaje kako se već u decembru, kada je bilo neophodno reagovati, znalo da će se desiti eventualne blokade u formiranju Vlade Federacije.

  • Politika

  • 21. Feb. 2023  

  • 5

-Hoće li neko iz rukovodstva ići na eventualne pregovore, ne znam, ali za mene je najpogubnija situacija koja se može desiti da ova Vlada FBiH ostane još četiri godine, za Hayat.ba rekao je Irfan Čengić, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDP).

Čengić smatra da će eventualna blokada biti onda kada bude neophodno da sva tri prijedloga za predsjednika Federacije stave svoj potpis na prijedlog za mandatara Vlade FBiH.

-U ovom trenutku nema potrebe za djelovanjem parlamentarnih stranaka. Sljedeća faza iziskuje intervenciju OHR-a ili politički dogovor parlamentarnih stranaka, rekao je Čengić.

On dodaje kako se već u decembru, kada je bilo neophodno reagovati, znalo da će se desiti eventualne blokade u formiranju Vlade Federacije.

-Nismo trebali skrivati glavu u pijesak, već raditi na otklanjanju tih blokada. Jer lideri Osmorke nisu dovoljno dobro ispregovarali Dom naroda. Nakon toga su propustili dvije mogućnosti deblokade. S odgađanjem konstituirajuće sjednice i nakon toga i s neusvajanjem budžeta. Sada bi sav pritisak, da je privremeno finansiranje, bio na gospodinu Lendi ukoliko on ne potpiše. Jer ne bi bilo budžeta, a samim tim penzija, plata i svega ostalog, poručio je Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...