JOSIP JURATOVIĆ NAPAO NJEMAČKOG NOVINARA: "Taj satiričar nema pojma! Iznio je lažne informacije koje je neko NARUČIO!"

"To su akcije pojedinaca koje štete Bosni i Hercegovini, njenom ugledu i ljudima koji rade u BiH", rekao je Juratović.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2023  21. Feb. 2023

  • 39

Nakon brojnih apela uglednih zvaničnika, pisama, novinskih članaka pa čak i TV emisija koje su duboko kompromitovale aktuelnog visokog predstavnika u BIH Christiana Schmidta i razotkrile njegovu sklonosti desničarima i namjeru da im povlađuje, kao što je to uradio 2. oktobra, postavlja se pitanje njegove budućnosti na toj poziciji. 

Josip Juratović, dugogodišnji poslanik SPD-a u Bundestagu, smatra da su su sve kritike na račun Christiana Schmidta "smiješne".

"Ne znam kome služe takve priče, očigledno se par radikala bori za opstanak starih struktura u BiH. Nekome je užasno stalo da ne dođe do promjena u BiH", govori Juratović o spomenutom pismu, povezujući to i sa satirom na njemačkom državnom kanalu ZDF.

Ona je, tvrdi Juratović, izazvala zgražanje brojnih u njemačkoj javnosti.

"Njemačku javnost BiH uopšte ne interesira i to je tragedija. Nažalost, premalo se zna, pa se vidjelo i da satiričar nema pojma. Mnoštvo ljudi iz javnosti i novinara se zgraža nad tom satirom jer je ona, prvenstveno, lažna. Tamo su lažne informacije. Očigledno je da je jedna osoba uspjela ući u ZDF i tu satiru naručiti. To su akcije pojedinaca koje štete Bosni i Hercegovini, njenom ugledu i ljudima koji rade u BiH", rekao je Juratović koji je u zadnje vrijeme uglavnom na fonu politike HDZ-a u BiH iako deklarativno osuđuje sve nacionalne politike. 

Upitan o tome da li očekuje novi upliv Schmidta u formiranje vlasti – kaže da mu je zadatak reagovati onda kada je sve blokirano.

“Uskočio je onda kada više nije bilo demokratskog mehanizma kod bh. političara…Kada je sve blokirano, logično je da se uključi međunarodna zajednica. Schmidt nije kralj ili car – sve što radi usklađeno je sa međunarodnom zajednicom, odnosno akterima zaduženim za mir i stabilnost”, istakao je Juratović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...