VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: "Rusija je poput kockara koji je uložio sve u posljednji potez, ali uskoro će se sve promijeniti..."

Akrap je istaknuo kako Rusija nije ulagala sredstva u održavanje, očuvanje i modernizaciju nuklearnog oružanja zadnjih 30 godina zbog čega su njihovi kapaciteti upitni.

  • Evropa

  • 22. Feb. 2023  22. Feb. 2023

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju parlamentu poručio je da je za rat i agresiju kriv isključivo Zapad. Putin je govor održao dan nakon iznenadnog posjete američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini. O svemu je u emisiji Otvoreno HRT-a govorio vojni stručnjak Gordan Akrap.

Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba, Sveučilište Sjever, istaknuo je razliku u atmosferi. Dok je Putinov govor bio u komornoj, Bidenov je odisao srećom, zadovoljstvom i ponosom što se uspijeva obraniti Ukrajinu i demokraciju.

- Putin je obuhvatio brojne skupine ruskog stanovništva u svom govoru, a s druge strane uputio je poruke kojima će pokušati potpiriti podjele u Europi. S jedne strane se predstavlja kao zaštitnik tradicionalnih kršćanskih obiteljskih vrijednosti, napada liberalnu demokraciju, a s druge strane napada NATO savez. Pokušava podilaziti populistima s lijeve i desne političke scene. Kod Bidena toga nije bilo.

Suprotno Putinovim tvrdnjama, Akrap je istaknuo kako NATO nije agresor. U NATO se, dodaje, ne ulazi silom nego dobrovoljno jer NATO je jamac stabilnosti i suverenosti država i naroda.

- Da nisu baltičke države u NATO savezu, Rusija bi ih davno napala, rekao je.

Akrap smatra da je Rusija trenutno vrlo slaba, unatoč uspjesima na određenim područjima na istočnoj bojišnici.

- Ovo što sada radi Rusija podsjeća me na kockara koji je uložio sve u posljednji potez. Ukrajina ima moć, sigurnost, stabilnost. Nedostaje joj tehnika. Onog trenutka kad se stvore klimatološki uvjeti, konfiguracija terena igra bitnu ulogu, tad će i ova oprema koja je u susjednim zemljama biti isporučena. Rusija ulaže posljednje napore da pokuša okupirati što veći dio ukrajinskog područja, zatvoriti Donbas i Luhansk, da može reći - mi smo svoje ciljeve postigli, idemo sada pregovarati. Međutim to je "račun bez krčmara" i to neće proći, rekao je Akrap dodajući da je uvjeren u pobjedu Ukrajine.

Akrap je istaknuo kako Rusija nije ulagala sredstva u održavanje, očuvanje i modernizaciju nuklearnog oružanja zadnjih 30 godina zbog čega su njihovi kapaciteti upitni.

- Oni jedino mogu testirati određeno nuklearno oružje kako bi pokazali neku volju ili spremnost, ali to samo na svom teritoriju. S druge strane, NATO je jasno rekao što će se Rusima dogoditi ako počnu razmišljati o korištenju oružja za masovno uništenje. Uvjeren sam da je to i dalje na razini rizika, a ne prijetnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...