JEDNOGLASNA ODLUKA: Predsjedništvo BiH usvojilo izvještaj Komisije za granicu BiH sa Srbijom

Bećirović je za ovu sjednicu predložio je da se razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2023  

  • 2

Predsjedništvo BiH usvojilo je prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o izvještaju Državne komisije za granicu BiH s obzirom na to da je, kako smatra, pitanje razgraničenja sa susjedima, jedno od važnijih za državu.

Kako saznaje Klix.ba, odluka je donesena jednoglasno.

Bećirović je za ovu sjednicu predložio je da se razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

Ugovorno regulisanje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se, kako navodi, "omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja".

 

Granični sporovi BiH i Srbije u suštini se svode na probleme razgraničenja na rijeci Drini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...