KAMO DALJE, MILORADE: Srbija glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se zahtijeva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, novi poraz vožda iz Laktaša...

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana.

  • Politika

  • 24. Feb. 2023  

  • 4

Srbija je sinoć na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) u New Yorku glasala za usvajanje rezolucije kojom se zahtijeva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine i poziva na „pravedan i trajan“ mir.

Za tu neobavezujuću rezoluciju, usvojenu dan uoči prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, glasala je 141 članica UN-a, među kojima su i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Protiv rezolucije glasalo je sedam država (Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

U usvojenoj rezoluciji potvrđuje se „posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i zahtijeva se da Rusija „smjesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine“.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana.

Srbija je podržala dvije rezolucije u martu prošle godine, prvu kojom je osuđena ruska agresija, i drugu kojom je od Rusije zatraženo da momentalno prekine rat protiv Ukrajine.

U aprilu prošle godine Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Savjeta UN-a za ljudska prava, a u oktobru za rezoluciju kojom je GS UN osudila rusko pripajanje četiri ukrajinska regiona.

Srbija je uzdržana bila jedino u novembru, prilikom glasanja o rezoluciji kojom se zahtijeva pozivanje Rusije na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu, uz obavezu plaćanja odštete Kijevu.

Od dosadašnjih šest rezolucija GS UN, najmanju podršku dobile su aprilska, kojom je Rusija isključena iz Savjeta UN-a za ljudska prava (93 glasa „za“), i novembarska, o plaćanju odštete Kijevu (koju su podržale 94 države).

Podsjetimo, Rezoluciju je podržao i predstavnik BiH u UN-u Sven Alkalaj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak "kako bi se vladajuća koalicija u BiH mogla raspasti" zbog neslaganja o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Dodik je novinarima u četvrtak u Banjaluci rekao kako je nezadovoljan time što se BiH pridružuje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da smatra kako je glasanje ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja nezakonito.

Instrukciju da glasa za rezoluciju koju je predložila Ukrajina, Alkalaj je dobio od Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministra Elmedina Konakovića, a Dodik je konstatovao kako je to u suprotnosti sa važećim zakonima jer za to nije pribavljena saglasnost Predsjedništva BiH.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović jučer je Konakoviću uputila dopis u kojem takođe ističe da je Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

Zanimljivo je kako je Dodik ranije više puta istaknuo da će bh. entitet Republika Srpska pratiti Republiku Srbiju kada je vanjska politika u pitanju. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...