NASTAO SPLETOM KULINARSKIH OKOLNOSTI: Ovo je recept za bolognese pitu, isprobajte ga...

(...) i bit ćete vrlo zadovoljni.

  • Gastro

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 0

Možda ste čuli za Mariju Mazalin, hrvatsku food blogericu s puno pratitelja, ili barem naletjeli na njen profil na društvenim mrežama. Ovo je njen recept i odličan je.

Riječ je o bolognese piti, odnosno piti od gotovih kora s raguom bolognese.

U nastavku je Marijin recept koji je smislila jo prije nekoliko godina kad je planirala praviti klasičan burek, no mljeveno je meso spletom okolnosti morala zamijeniti bologneseom.

Bolognese "burek"

Sastojci:

800 g bolognese umaka

500 g listova za pite i savijače (po pakiranju je najčešće 11 listova)

100 ml ulja

200 ml mineralne vode

Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Izbrojite koliko listova imate u pakiranju pa odvojite 2 lista, pokrijte ih i čuvajte za kraj. Dobro nauljite tepsiju, dno i rubove. Stavite prvi list, utapkajte ga pazeći da ne pukne, premažite premazom pa odmah stavite i drugi list.

Na drugi list rasporedite 2 žlice bolognesea. Preklopite rubove od drugog lista (ne i od prvog) i premažite ih premazom (ne štedite, sve mora biti premazano i natopljeno). Svi preklopljeni rubovi se uvijek premazuju da ne bi slučajno bilo suho.

Stavite jedan novi list pa na njega bolognese. Onda preklopite rubove i premažite ih. Stavite opet novi list i taj postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve listove (osim zadnja dva koja stoje sačuvana sa strane i prekrivena) i sav bolognese. Znači, jedan list - bolognese - preklapanje - premaz.

Sada idu zadnja 2 sačuvana lista. Prvo stavite predzadnji list i premažite ga. Na njega odmah stavite i zadnji list i premažite ga. Preklopite rubove od zadnja dva lista premazujući ih.

Na kraju preklopite rubove od onog prvog lista s dna (njime upakiramo cijelu pitu odozdo prema gore) i dobro ih premažite jer su se već osušili. Prelijte ostatkom premaza ako ga još ima. Izbodite rupice. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva.

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...