Svijet
OVO BI MOGAO BITI KRAJ DONALDA TRUMPA: Skandal se širi Amerikom, e-mail poruke šokirale i najžešće predsjednikove sljedbenike!
Prije 15 min0
(...) i bit ćete vrlo zadovoljni.
Gastro
25. Feb. 2023 25. Feb. 2023
0
Možda ste čuli za Mariju Mazalin, hrvatsku food blogericu s puno pratitelja, ili barem naletjeli na njen profil na društvenim mrežama. Ovo je njen recept i odličan je.
Riječ je o bolognese piti, odnosno piti od gotovih kora s raguom bolognese.
U nastavku je Marijin recept koji je smislila jo prije nekoliko godina kad je planirala praviti klasičan burek, no mljeveno je meso spletom okolnosti morala zamijeniti bologneseom.
Bolognese "burek"
Sastojci:
800 g bolognese umaka
500 g listova za pite i savijače (po pakiranju je najčešće 11 listova)
100 ml ulja
200 ml mineralne vode
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Izbrojite koliko listova imate u pakiranju pa odvojite 2 lista, pokrijte ih i čuvajte za kraj. Dobro nauljite tepsiju, dno i rubove. Stavite prvi list, utapkajte ga pazeći da ne pukne, premažite premazom pa odmah stavite i drugi list.
Na drugi list rasporedite 2 žlice bolognesea. Preklopite rubove od drugog lista (ne i od prvog) i premažite ih premazom (ne štedite, sve mora biti premazano i natopljeno). Svi preklopljeni rubovi se uvijek premazuju da ne bi slučajno bilo suho.
Stavite jedan novi list pa na njega bolognese. Onda preklopite rubove i premažite ih. Stavite opet novi list i taj postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve listove (osim zadnja dva koja stoje sačuvana sa strane i prekrivena) i sav bolognese. Znači, jedan list - bolognese - preklapanje - premaz.
Sada idu zadnja 2 sačuvana lista. Prvo stavite predzadnji list i premažite ga. Na njega odmah stavite i zadnji list i premažite ga. Preklopite rubove od zadnja dva lista premazujući ih.
Na kraju preklopite rubove od onog prvog lista s dna (njime upakiramo cijelu pitu odozdo prema gore) i dobro ih premažite jer su se već osušili. Prelijte ostatkom premaza ako ga još ima. Izbodite rupice. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva.
(Index.hr)
Svijet
OVO BI MOGAO BITI KRAJ DONALDA TRUMPA: Skandal se širi Amerikom, e-mail poruke šokirale i najžešće predsjednikove sljedbenike!
Prije 15 min0
Vijesti
VIBOR HANDŽIĆ NEMA DILEME: "Odgovorno tvrdim da Kanton Sarajevo nema problem s prezaduženjem"
Prije 15 min0
Politika
ZVIZDIĆ POSLAO U PROCEDURU: Pripremljena dopuna poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH
Prije 21 min0
Vijesti
JOŠ MALO UŽIVAJTE U SUNCU: Slovenski meteorolozi najavili veliku promjenu vremena...
Prije 25 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.