Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
Prije 13 min0
(...) i bit ćete vrlo zadovoljni.
Gastro
25. Feb. 2023 25. Feb. 2023
0
Možda ste čuli za Mariju Mazalin, hrvatsku food blogericu s puno pratitelja, ili barem naletjeli na njen profil na društvenim mrežama. Ovo je njen recept i odličan je.
Riječ je o bolognese piti, odnosno piti od gotovih kora s raguom bolognese.
U nastavku je Marijin recept koji je smislila jo prije nekoliko godina kad je planirala praviti klasičan burek, no mljeveno je meso spletom okolnosti morala zamijeniti bologneseom.
Bolognese "burek"
Sastojci:
800 g bolognese umaka
500 g listova za pite i savijače (po pakiranju je najčešće 11 listova)
100 ml ulja
200 ml mineralne vode
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Izbrojite koliko listova imate u pakiranju pa odvojite 2 lista, pokrijte ih i čuvajte za kraj. Dobro nauljite tepsiju, dno i rubove. Stavite prvi list, utapkajte ga pazeći da ne pukne, premažite premazom pa odmah stavite i drugi list.
Na drugi list rasporedite 2 žlice bolognesea. Preklopite rubove od drugog lista (ne i od prvog) i premažite ih premazom (ne štedite, sve mora biti premazano i natopljeno). Svi preklopljeni rubovi se uvijek premazuju da ne bi slučajno bilo suho.
Stavite jedan novi list pa na njega bolognese. Onda preklopite rubove i premažite ih. Stavite opet novi list i taj postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve listove (osim zadnja dva koja stoje sačuvana sa strane i prekrivena) i sav bolognese. Znači, jedan list - bolognese - preklapanje - premaz.
Sada idu zadnja 2 sačuvana lista. Prvo stavite predzadnji list i premažite ga. Na njega odmah stavite i zadnji list i premažite ga. Preklopite rubove od zadnja dva lista premazujući ih.
Na kraju preklopite rubove od onog prvog lista s dna (njime upakiramo cijelu pitu odozdo prema gore) i dobro ih premažite jer su se već osušili. Prelijte ostatkom premaza ako ga još ima. Izbodite rupice. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva.
(Index.hr)
Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
Prije 13 min0
Auto
MNOGI OD NAS PRAVE VELIKU GREŠKU: Ukoliko vaše vozilo ljeti troši puno više goriva - možda je ovo razlog...
Prije 22 min0
Zdravlje
OPASNOST PRIJETI: Ako vas ubode stršljen - odmah treba napraviti dvije stvari...
Prije 33 min0
Društvo
NOVI SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU: Sporna kupovina zemljišta, direktor bolnice osuđen pa pomilovan...
Prije 46 min0
Gastro
SAD JE PRAVO VRIJEME: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte u ljetu...
13. Avg. 20250
Gastro
NEVJEROVATNO ALI ISTINITO: Evo kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
14. Avg. 20250
Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
Prije 13 min0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.