SUSRET DIKTATORA: Lukašenko pametovao nakon razgovora s Putinom

“Reći ću vam jednu tajnu, sinoć smo on i ja dugo razgovarali o raznim temama”, rekao je novinarima, ne iznoseći detalje, citirao ga je kanal na društvenim mrežama povezan sa Lukašenkovom pres-službom.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2023  

  • 0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je održao dug razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u petak, na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu.

“Reći ću vam jednu tajnu, sinoć smo on i ja dugo razgovarali o raznim temama”, rekao je novinarima, ne iznoseći detalje, citirao ga je kanal na društvenim mrežama povezan sa Lukašenkovom pres-službom.

Kremlj se još uvijek nije očitavao ovim povodom, javlja Reuters.

Lukašenko je blizak saveznik Rusije i dužan je Putinu što ga je podržao 2020. godine nakon što su izbili masovni protesti protiv predsjedničkih izbora za koje su ga bjeloruska opozicija i zapadne vlade optužile za namještanje.

Lukašenko je negirao da su izbori bili namješteni i optužio Zapad da finansira demonstrante. Podržao je Putina u njegovom jednogodišnjem ratu sa Ukrajinom, uključujući i time što mu je dozvolio da izvrši invaziju sa bjeloruske teritorije i dozvoljavajući Rusiji da obučava novomobilisane trupe u Bjelorusiji.

Ukrajinska vojska, koja se bori protiv Rusije u punom rasponu na jugu i istoku zemlje, takođe je bila primorana da preusmjeri trupe da čuvaju svoj sjeverni bok u slučaju da Bjelorusija direktno interveniše kao podrška Rusiji – nešto što Lukašenko kaže da neće učiniti osim ako Ukrajina njih ne napadne.

Rusija i Bjelorusija su saveznici u “Unijskoj državi” u kojoj je Moskva daleko dominantniji partner, ali Lukašenko je odbacio ove sedmice medijske izvještaje da je Rusija izradila plan za apsorpciju Bjelorusije do 2030. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...