ZASTUPNIK DF-a UPOZORAVA: "Dolaze teška vremena ako Schmidt nametne novu odluku"

SDA, HDZ i SDP snose odgovornost za formiranje vlasti i u skladu s Ustavnom bi trebali da formiraju vlast – tvrdi Mahir Mešalić zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

  • Politika

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 4

"Imam posljednje informacije da se vrše konsultacije u OHR gdje se po željama Dragana Čovića ponovo donijela ad hoc odluka kojom bi se preskočio bošnjački narod u sistemu odlučivanja, odnosno delegati iz Doma naroda i g.Lendo", tvrdi Mešalić.

To znači da bi dva člana rukovodstva Federacije preglasali jednog. Time bi se zaobišla volja Bošnjaka. OHR bi nametanjem te odluke izazvao dodatni gnjev građana FBIH upravo jer se ponovo mijenjaju izborna pravila.

"Što će nam onda izbori ako bi OHR donosio te ad hoc odluke koje suštinski daju, i favoriziraju određene političke strukture kao HDZ i Osmorka koji nisu uspjeli pobijediti na ovim izborima. Bošnjaci su trenutno po nametanju Schmidtovog zakona oštećena strana. Uveo se aparthejd u našoj domovini. To su aparthejdske odluke, a drugi put bi faktički uradio presedan u kojem bi bi Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji bili oštećeni i ne bi bili predstavljeni u organima vlasti FBiH", kaže Mešalić.

On dodaje da dolaze teška vremena ukoliko OHR nametne takav vid ad hoc odluke i smatra da će građani dići svoj glas protiv. Zaključuje da su građani izašli na izbore znajući pravila koja su se promijenila odmah nakon izbora, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...