SEIZMIČKE AKTIVNOSTI: U Srbiji danas registrovano čak pet zemljotresa u tri grada

Od početka ovog mjeseca ovo je bilo ukupno 12. podrhtavanje tla

  • Regija

  • 26. Feb. 2023  26. Feb. 2023

  • 0

Zemljotres jačine 2,5 jedinica Rihterove skale, dogodio se danas, u 15.19, na teritoriji grada na Ibru, sa epicentrom u ataru obližnje Žiče, objavljeno je na sajtu seizmološkog zavoda Srbije.

Potresi ovog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, pa tako ni ovo podrhtavanje tla nije izazvalo štetu, piše Blic.

Kratkotrajni zemljotres uglavnom su osjetili Kraljevčani na višim spratovima stambenih zgrada i solitera, a od početka ovog mjeseca ovo je bilo ukupno 12. podrhtavanje tla sa epicentrom na području grada na Ibru, jačine od 1,5 do 2,5 rihtera.

Još pet zemljotresa se desilo tokom dana.

Prvi potres zabilježen je u Boru u 09:50 časova, a njegova jačina bila je 1,7 stepeni Rihterove skale. Drugi zemljotres se dogodio u Donjem Milanovcu u 09:58 sati. Jačina tog potresa je 2,1 stepeni Rihterove skale.

Treći potres registrovan je u Boru i bio je jačine 1,9 stepeni, a zabilježen je u 11:42 časova. Naredna dva zemljotresa su registrovana u Majdanpeku, u 12:39 i u 13:28 časova. Jačina četvrtog po redu potresa je 2,3 stepeni Rihterove skale, a petog 1,9 stepeni.

Ovi potresi su posljedica ljudskog faktora usljed čestog miniranja na ovom prostoru, što potvrđuje i katalog lociranih zemljotresa Republičkog seizmološkog zavoda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...