"EU IMA MEHANIZME KOJIMA ĆE OBAVEZATI SRBIJU I KOSOVO"; NATAŠA KANDIĆ OBJAŠNJAVA: "Nema povlačenja poslije toga..."

"Put je trasiran. Nema skretanja", poručuje Kandić

  • Regija

  • 26. Feb. 2023  26. Feb. 2023

  • 0

Sutra će se pod nadzorom evropskih diplomata sastat će se premijer Kosova Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Mnogi se pitaju hoće li evropski prijedlog biti usvojen. Sudeći po pismu koje su dobili Kurti i Vučić od predsjednika Francuske i italijanske premijerke, ne bih očekivala da sutra dođe do potpisivanja sporazuma", tvrdi Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, u emsiji ‘7 PLUS’ Hayat TV.

"U tom pismu se jasno kaže da se očekuje da oni prihvate taj put u cilju zaključenja osnovnog sporazuma i da se razgovara o obavezama primjene svih sporazuma u okviru briselskog dijaloga. Treba da se obavežu i da ta riječ ne bude riječ političara sa Balkana koji obećaju nešta, pa se ne drže toga. EU ima mehanizme kojima će da obaveže premijera Kosova i predsjednika Srbije. Nema povlačenja poslije toga", kazala je Kandić.

Dodaje da je cilj garancija za teritorijalni integritet, zatim da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Sutra možemo da očekujemo da će i jedan i drugi političar naći način i neki prazan prostor da ponavljaju crvene linije. Dovoljno je jasnih signala od EU i izaslanika Amerike. Put je trasiran. Nema skretanja. Biće ono što je i 21. januara Vučić rekao, a to je da on ‘prihvata osnovu tog sporazuma i da je Srbija spremna da radi na primjeni tog sporazuma’. To je razvoj plana i tu nema dileme. Mogu obojica da pričaju bilo šta, ali svima je jasno da je put definitivno trasiran i da postoje mehanizmi kojima će taj put biti obezbjeđen. Vučićeva pozicija je daleko komplikovanija. Rezultat je neki vidljiv, a to je da kosovski premijer jasno kaže da prihvata taj sporazum kao temelj", smatra Kandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...