EDI RAMA RAZGOVARAO SA ABAZOVIĆEM: "Nemojte iza inicijative 'Otvoreni Balkan' tražiti ni Kineze, ni Ruse, ni Marsovce, čak ni..."

Dobra vijest je, ističe Rama, da je počeo rad konzorcijuma Crne Gore, Albanije, BiH i Hrvatske vezano za jadransko-jonski gasovod.

  • Regija

  • 27. Feb. 2023  27. Feb. 2023

  • 1

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je njegov crnogorski kolega Dritan Abazović izrazio namjeru da organizuje u junu u Crnoj Gori Samit Otvorenog Balkana, ističući da je ta inicijativa neophodna i da je komplementarna Berlinskom procesu.

"Zahvalujem se Abazoviću na izraženoj želji da se organizuje Samit Otvorenog Balkana u junu u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da će Berlinski proces imati Samit u Tirani početkom jeseni. Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi koji proističu iz Berlinskog procesa", istakao je Rama, dodajući da će se na narednom samitu pozvati svi da pristupe ovoj inicijativi.

Prema njegovim riječima, inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces su komplementarne i neophodne su jedna drugoj.

"Ne možemo biti zadovoljni samo sa lidershipom Berlinskog procesa, već treba da stavimo naše snage na raspolaganje, da zaživimo ideje koje su temelj te iniciajtive", naglasio je Rama.

Na pitanje gdje će biti organizovan Samit Otvorenog Balkana u Crnoj Gori, Rama je rekao da nije dogovor grad, već je izražena namjera da bude organizovan u Crnoj Gori.

"Nadam se da će biti negdje pored mora. Rekao sam da je predsjednik Vlade izrazio želju da to odradi. Nemojte tražiti nikakvu skrivenu ruku u inicijativi Otvoreni Balkan. Nemojte iza te inicijative tražiti ni Kineze, ni Ruse, ni Marsovce, čak ni Nijemce. OB je naša inicijativa za oživaljavanje i implementiranje načela i ciljeva Berlinskog procesa. Ko bude htio u ovom procesu da vidi Kineze, Ruse, Marsovce - slobodan je da ih vidim", istakao je Rama.

Abazović je rekao da je Otvoreni Balkan oživio Berlinski proces. On je kazao i da nije planiran Samit OB u junu, već neformalni sastanak na koji će biti pozvani lideri sa Zapadnog Balkana.

"Dobro je da ga je oživio, mi smo usvojili sporazume. Crna Gora ih je usvojila i nadam se da će se ratifikovati na prvoj narednoj sjednici Vlade. Mi planiramo da u junu organizujemo neki neformalni sastanak. To nije klasični sastanak Open Balkana, već u kontekstu regionalne saradnje... Ideja koju sam iznio Rami je da bismo, ukoliko političke okolnosti dozvole, mogli uskoro da organizujemo neformalni sastanak gdje bi pokušali da dovedemo sve lidere Zapadnog Balkana da bi stvarali atmosferu kakvu danas imamo. To je interes naše države - da u susjedstvu bude veća harmonija", naglasio je Abazović.

Ako bude novog Samita, Abazović kaže da će i u njemu učestvovati.

"Crna Gora i Albanija više od susjeda"

Abazović i Rama su, nakon zajedničke sjednice dvije vlade, potpisali niz međudržavnih sporazuma čiji je cilj unapređenje saradnje dvije zemlje.

On je poručio da dvije države vide veliku perspektivu u svojim odnosima i u saradnji koja treba da vodi ka boljem životu građana obje države.

"Posvećeni smo evropskim integracijama, svoju zajedničku budućnost vidimo u EU i želimo da se odavde pošalje ta poruka. Mislim da odnosi dvije vlade su odnosi za primjer na Zapadnom Balkanu i taj primjer treba da slijede i ostali", poručio je Abazović.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da su Albanija i Crna Gora više nego susjedi i mogu imati mnogo bolje rezultate saradnje u narednom periodu.

"Osim direktnih izazova, značaj toplote ovog bratstva i susjedstva se čini mnogo većim. Zajedno smo posjetili Kijev i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u sklopu našeg mandata i funkcije premijera dvije zemlje koje su od samog početka ruske agresije na strani Ukrajini, dvije zemlje koje su posvećene Evropskoj uniji. Tako da, naša posjeta Kijevu i naša zajednička nastojanja na svim frontovima predstavljaju bazu odnosa koji ima potencijal da se produbi",  naglasio je Rama.

Brzina ulaska u EU zavisi, kako je rekao, i od regionalne saradnje.

"Sa ove tačke gledišta i Albanija i Crna Gora su potpuno posvećene tom cilju", istakao je Rama, zahvalivši se Abazoviću za angažovanje za čitav proces integracija.

Potpisivanjem današnjih sporazuma, kako je rekao Rama, dat je doprinos da zažive određene ideje.

Dobra vijest je, ističe Rama, da je počeo rad konzorcijuma Crne Gore, Albanije, BiH i Hrvatske vezano za jadransko-jonski gasovod.

"Taj projekat će se ubrzati ukoliko postoji dobra međudržavna saradnja", naglasio je Rama, navodi Pobjeda.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...