DŽENAN ĐONLAGIĆ OBJAŠNJAVA KAKO ĆE OSMORKA DIJELITI VLAST: "Ključna bitka će se voditi za finansije i UIO BiH, SDP ne smije popustiti SNSD-u"

"To će biti pravi test da li postoji politička crta za 'Trojku' ili je ovo stvarno mandat fotelja", kazao je Đonlagić.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2023  28. Feb. 2023

  • 0

Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako će ključni test za koaliciju na državnom nivou biti ko će dobiti poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje. On je kazao da se HDZ-u BiH i SNSD-u ne smije prepustiti potpuna kontrola nad finansijskim sistemom BiH. Za ovu poziciju je zainteresiran SNSD, ali i SDP BiH.

Šta bi mogao biti prvi test za koaliciju na državnom nivou upitan je Đonlagić danas u gostovanju u Danu uživo na N1.

"Ključni test, tj. ključna politička bitka će biti za poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). SNSD tvrdi da je dogovoreno, a SDP da nije i da će tražiti tu poziciju. Ona ne smije ni po koju cijenu biti prepuštena SNSD-u.

Ukoliko bi se to dogodilo, SNSD i HDZ pored potpune kontrole u Domu naroda, imali bi potpunu kontrolu i nad finansijskim sistemom BiH kroz UIO i Fiskalno vijeće.

"To će biti pravi test da li postoji politička crta za 'Trojku' ili je ovo stvarno mandat fotelja", kazao je Đonlagić.

Na pitanje zašto mislite da je međunarodna zajednica protiv Bošnjaka kazao je da ovo što se dešava od 2. oktobra do danas, tj. od završetka izbora, poprima oblika da političku nagradu dobijaju akteri i projekti koji su blokirali državne institucije u periodu 2018. –  2022.

"Tu mislim na HDZ i SNSD. Svjedoci smo blokada Državnog parlamenta tokom pandemije korona virusa. Imamo odlikovanja ruskog predsjednika Putina u momentu kada se cijeli svijet zgražava nad onim što rade u Ukrajini. Imali smo susret Čovića sa ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom. Na najviše funkcije imenuju se ljudi sa crnih lista. I imali smo intervenciju Schmidta koji je u izbornoj noći promijenio pravila i evidentno je da je njegov intervencionizam zaustavio transformaciju BiH od etničkog ka građanskom", kazao je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...