ALEKSANDAR LUKAŠENKO IZ PEKINGA: "U potpunosti podržavam kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini"

On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom.

  • Svijet

  • 01. Mar. 2023  

  • 1

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve koji je trenutno u posjeti Kini, rekao je da u potpunosti podupire kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošle sedmice.

"Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podupire vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost", rekao je Lukašenko, kojeg citira njegov ured za medije, na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

Peking je u petak, tačno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 tačaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore. Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom. Iako se Kina želi postaviti kao medijator u sukobu, njezina pozicija ruskog saveznika diskvalificira je u očima Zapada.

Zapadne zemlje kritizirale su Kinu jer nije osudila rusku agresiju, dok je oštro reagirala na nedavne tvrdnje SAD-a i NATO-a da razmatra slanje oružja Rusiji. "Današnji susret događa se u vrlo teškom razdoblju koje traži nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj prije svega mora biti izbjegavanje svjetskog sukoba koji ne bi imao pobjednika", kazao je Lukašenko.

On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom. Na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom ranije u srijedu Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorenih tema za suradnju". "Surađujemo na svim područjima. Ono što je najvažnije: nikada si nismo postavili zadatak da budemo prijatelji ili da radimo protiv trećih zemalja", kazao je Lukašenko.

"Uvjereni smo da će odnosi između Bjelorusije i Kine nastaviti napredovati, izgrađujući se na prijateljstvu između dviju zemalja", poručio je Li. Bjeloruski čelnik je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi nazvao "svjedočanstvom njene miroljubive vanjske politike te novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan utjecaj u cijelom svijetu", prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Xi je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali ne i s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Lukašenko je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje invazije protiv Ukrajine, a Kijev je izrazio zabrinutost da bi Minsk mogao pružiti dodatnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...