IRFAN ČENGIĆ DIREKTNO: "Ako nije SDA nužna, nije ni HDZ, da DF skupi većinu bez SDA i HDZ-a, Bradara ne bi potpisala tu Vladu"

„Nimalo ugodno nije biti u koaliciji s onima kojima ne dijelite iste stavove, ali možemo raditi na nekim stvarima kao što je evropski put. Ono što su oni govorili u oktobru da su neizbježni, nisu, ali činjenica je da su i SDA i SDP neizbježni“, istakao je Čengić.

  • Politika

  • 02. Mar. 2023  02. Mar. 2023

  • 5

Lidija Bradara ne bi potpisala Vladu FBiH ukoliko bi npr. DF, HDZ 1990 i druge stranke skupile parlamentarnu većinu, kazao je danas za N1 Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

„Ako nije SDA nužna, nije ni HDZ, ali već je postignut politički dogovor. Ja sam za izmjenu ustava ili da to OHR uradi dugotrajno. SBiH iH radi najbolje i najprincipijelnije prema mom mišljenju, jer oni kažu ne možete bez SDA, a SBIH poštuje parlamentarnu većinu“, kazao je Čengić.

Istakao je da ih SBiH nije izdao do sada, ali da neće kršiti Ustav FBiH. Govorio je i o tome kakav je osjećaj biti u koaliciji sa HDZ BiH.

„Nimalo ugodno nije biti u koaliciji s onima kojima ne dijelite iste stavove, ali možemo raditi na nekim stvarima kao što je evropski put. Ono što su oni govorili u oktobru da su neizbježni, nisu, ali činjenica je da su i SDA i SDP neizbježni“, istakao je Čengić.

Komentirao je da HDZ dovoljno glasno govori o NATO-u, ali da nije to dovoljno već da se mora raditi na tome, ali da smatra da će BiH postati članica NATO-a kada oni to budu željeli.

Pojašnjavajući šta tačno misli kada priziva intervenciju Christiana Schmidta kazao je da se to odnosi samo na trajno rješenje.

„Pokazao je do sada da nema neki rezon kada donosi odluke, pa vidjet ćemo“, dodao je Čengić.

Istakao je da je realna opcija da se priča sa SDA ako OHR kaže mi nećemo reagovati, a nemamo ruke HDZ-a da izmijenimo Ustav.

„Tada ćemo morati u dogovor, bukvalno da odobrovoljimo Lendu da potpiše Vladu. Ali ne mogu predvidjeti to“, kazao je Čengić.

Ispričao je da se povukao iz svih organa SDP-a, posebno nakon što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika.

"Ja samo poštujem Ustav, a to ne znači da sam ja za koaliciju sa SDA", dodao je Čengić, te podsjetio da 2018. je radio protiv te koalicije, pa je prozvan 'mladim lavom'.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...