VUČIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: „Izvoza oružja u Ukrajinu bilo i prije, brine sumnja na…“

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

  • Regija

  • 03. Mar. 2023  

  • 2

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da je i ranije bilo primjera da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu.

„Ono što nas treba da brine, osim te političke dimenzije, je da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija“, rekao je Cvijić u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Podsjetio je da su ranije izvožene mine iz Krušika, u šta je bio uključen član GO SNS-a Milorad Pušica, a da je postojala „dramatična razlika“ između onoga što je plaćeno u Ukrajini i onoga što je isplaćeno Krušiku.

Cvijić objašnjava da posredenik u trgovini, osim ako nije državni Jugoimport, smije da uzme do pet posto provizije, a „ovdje mi govorimo o duplim zaradama, troduplom uvećavanju cijena, što bi moralo da se plati državnoj fabrici, u ovom slučaju Krušiku, a to se ne radi“.

Komentarišući demantije Srbije na informaciju o izvozu, uključujući da je to „međunarodna trgovina“ sa kojom Srbija nema veze, ističe da je država koja izvozi dužna da prati gdje završava oružje.

Podsjetimo, Moskva je od Beograda zatražila službeni stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, Marija Zaharova.

- Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija, već putem službenog saopćenja stava srbijanske strane, izjavila je Zaharova, a prenosi TASS.

Dodala je da se činjenice moraju otkriti i na osnovi njih donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...