TARIK GA JE U ČUDU GLEDAO: Takmičar u „Milijunaš“ znao je odgovor koji bi mu donio veliki dobitak, ali nije imao hrabrosti…

- Lambert na Antarktici sa svojih 400 kilometara najduži je ledenjak na svijetu, dodao je Tarik. 

  • Show

  • 03. Mar. 2023  

  • 0

Zagrepčanin Dominik Pipunić koji je u prošloj emisiji kviza "Milijunaš" na HRT-u započeo svoj pohod na milijun, novo izdanje popularnog kviza otvorio je pitanjem za 300 eura. Trebao je odgovoriti koja je pjevačica prošle godine zahvalila predsjedniku Bajramu Begaju na albanskom državljanstvu. Una Kuna, Dua Lipa, Una Lipa ili Dua Kuna

Na raspolaganju imao sva tri džokera, odlučio se za odgovor B - Dua Lipa što je bio i tačan odgovor na šesto pitanje. 

Na idućem pitanju 22-godišnji student zatražio je prvog džokera. Pitanje za 600 eura glasilo je: Ako je vjerovati latinskoj izreci "Pecunia non olet", novac... A - ne donosi sreću; B - ne pada s neba; C - ne smrdi ili se D - ne kvari? Natjecatelj se dvoumio, od ponuđenih odgovora C je odmah odbacio kao tačan i zatražio je džokera zovi.  

Džoker je, čim je čuo pitanje, rekao kako je tačan odgovor C - ne smrdi. Dominik je prihvatio njegovu sugestiju i osvojio 600 eura.  

- Izreka se pripisuje caru Vespazijanu za čije je vladavine uveden prvi javni zahod. Car je uveo i porez na skupljanje urina te javne zahode čije se korištenje naplaćivalo, objasnio je voditelj Tarik Filipović.

Na devetom pitanju Dominik je trebao odgovoriti tko je za svoj roman proučavao djela "Istoria degli Uscochi" i "Povijest grada Senja": Dinko Šimunović, August Šenoa, Pero Budak ili Eugen Kumičić. Zatražio je džokera pola-pola nakon čega su ostali Dino Šimunović i August Šenoa. 

- August Šenoa me vukao. Moj konačan odgovor je B , kazao je Dominik i osvojio 2.500 eura.

- Dominik je lijepo rekao i o kojem se djelu radi, "Čuvaj se senjske ruke", koje govori o uskocima i gradu Senju. U predgovoru sam Šenoa navodi knjige koje je koristio kao građu, pojasnio je Tarik.

Za prelazak drugog praga, Dominik je iskoristio posljednjeg džokera. Pitanje za 5.000 eura je glasio: Tko je poklonjenom konju s pravom "gledao u zube"? Laokoont, Lakedemon, Ladon ili Leart?

Zamolio je publiku za pomoć. Za Laokoonta je bilo njih 40%, 32% za Ladona, 16% za Laerta, a 12% za Lakedemona. Prihvatio je mišljenje publike i kao konačan odgovor naveo je A - Laokoont, što je bilo i tačno.

Izvor: HRT

- Lijepo ste detektirali Troju. Kada su Grci pred Trojom, kao tobožnji zavjetni dar ostavili velikoga drvenoga konja, koji je u utrobi krio znamo što (grčke vojnike), Laokoont je uzaludno savjetovao Trojancima da ga ne uvode u grad jer se u tome krije neka varka, pojasnio je Tarik. 

Dvanesto pitanje, za 18.000 eura, glasilo je: Lambert, Petermann, Beardmore i Hubbard imena su nekih od najdužih svjetskih.... čega? Grebena, kanjona, fjordova ili ledenjaka? Dominik je odustao od odgovora i kući otišao s 10.000 eura. A da je odgovarao, naveo bi D - ledenjaka što je tačan odgovor.

- Lambert na Antarktici sa svojih 400 kilometara najduži je ledenjak na svijetu, dodao je Tarik. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...