JEDNO BITNO POJAŠNJENJE: Fudbalski klub Borac nije izbačen iz evropskih takmičenja, samo je novčano kažnjen

U dopisu koji je dostavljen Fudbalskom klubu Borac navodi se da je banjačučki klub kažnjen sa 10.000 eura kazne i 1.000 eura troškova postupka.

  • Sport

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

Nakon saopštenja na sajtu UEFA u kojem je saopštena kazna za 11 klubova iz više zemalja zbog nepoštovanja finansijskih propisa i kašnjenja sa isplatama pojavile su se oprečne informacije i tumačenja koja su sada definitivno razrješena.

U dopisu koji je dostavljen Fudbalskom klubu Borac navodi se da je banjačučki klub kažnjen sa 10.000 eura kazne i 1.000 eura troškova postupka.

UEFA je danas izdala saopštenje o kazni za 11 klubova, od kojih su neki kažnjeni izbacivanjem iz evropskih takmičenja, odnosno uslovno, dok su neki, među kojima je i Borac kažnjeni finansijski.

"Prva komora UEFA Tijela za finansijsku kontrolu klubova dovršila je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temelju novih UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i financijskoj održivosti.

Prva komora UEFA Tijela za finansijsku kontrolu klubova (CFCB First Chamber) objavila je danas da su za jedanaest klubova, Aris Thessaloniki FC (GRE), FC Astana (KAZ), FK Borac Banja Luka (BIH), CFR 1907 Cluj (ROU), Floriana FC (MLT), Konyaspor (TUR), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (KAZ), ŠD NK Olimpija Ljubljana (SVN), NK Osijek (CRO), HNK Rijeka (CRO) i Valmiera FC (LVA) izrečene disciplinske mjere zbog nepoštivanja uslova solventnosti ("nema dospjelih obveza") tokom sezone 2022./23.

Nakon odobrenja novih UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i financijskoj održivosti u aprilu 2022., zahtjevi solventnosti su pojačani i klubovi koji ucestvuju u UEFA takmicenja su bili ocijenjeni od strane CFCB-ove prve komore u tri navrata tokom sezone 2022./23., tj. u juli 2022., oktobar 2022. i januar 2023.

Zbog recidiva i/ili nepodmirenih obaveza više od 90 dana, ovim je klubovima nametnuto isključenje, podložno dole navedenim uvjetima, tj. ucesca u sljedećem UEFA klupskom takmicenju za koje bi se inače kvalifikovali u tri naredne sezone (2024/25, 2025/26 i 2026/27).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...