ŠEF ŠVICARSKE OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE: "Ruska agresija na Ukrajinu nije strateško iznenađenje"

No, prema njegovim riječima, kao što meteorolozi ne mogu potvrditi kada će oluja doći, tako ni obavještajne službe ne mogu kazati tačno kada će napad početi.

  • Evropa

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

Za direktora Švicarske obavještajne agencije (NDB) Christiana Dusseyja ruska agresija na Ukrajinu ne predstavlja, kako je izjavio, iznenađujući strateški napad, prenosi Klix.ba.

Napomenuo je da su od januara prošle godine postojale indicije da će Rusija započeti rat.

"Napad (na Ukrajinu) nije se desio kao strateško iznenađenje. Od januara 2022. smo ukazivali na veliku vjerovatnoću da će uslijediti period od mjesec dana za napad, nakon što se završe Olimpijske igre u Pekingu 20. februara 2022.", izjavio je Dussey za švicarski list Neue Zurcher Zeitung.

No, prema njegovim riječima, kao što meteorolozi ne mogu potvrditi kada će oluja doći, tako ni obavještajne službe ne mogu kazati tačno kada će napad početi.

"Ako smo pogriješili, to je zato što smo potcijenili spremnost (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina da preuzme rizik. Obavještajna služba ubuduće treba biti bolja u analizi, ne samo sposobnosti protivnika, već i njihovih namjera, kao i u jasnijoj komunikaciji s vlastima", poručio je.

Agresija na Ukrajinu je pokazala koliko su za nacionalnu sigurnost važni bitka u kibernetičkom prostoru i informacijska bitka. NDB-ov direktor je napomenuo da se to odnosi i na borbu protiv sve većeg broja dezinformacija.

Ukazao da je od početka rata primijećen povećan broj kibernetičkih napada. Upozorio je i na prijetnje savremenog vremena, tj. da se sintetička biologija (kombinacija biologije i inžinjeringa) i vještačka inteligencija mogu iskoristiti kao oružje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...